Ugrás a tartalomra

Lezárták a külön választói névjegyzéket, és lejárt a határidő a listaállításra is

2018.10.20
10:30
2018.10.21
00:55
Forrás
Pannon RTV
Huszonkét Szerbiában élő nemzeti közösség tagjai vehetnek részt a november 4-én esedékes nemzeti tanácsi választásokon.

Ebből 18 közvetlenül, négy nemzeti közösség tagjai pedig elektori rendszerrel választhatják meg saját nemzeti tanácsukat. A Magyar Nemzeti Tanács megválasztására két listát hirdettek ki: a Magyar Összefogásét és a Magyar Mozgalomét.

November 4-én 926 szavazóhely nyitja meg kapuit a mintegy félmilliói jogosult szavazópolgár előtt. Az albán, askáli, bosnyák, bolgár, bunyevác, vlach, görög, egyiptomi, magyar, német, lengyel, roma, román, ruszin, szlovák, szlovén, ukrán, cseh, horvát, montenegrói, macedón és orosz nemzeti közösség tagjai választhatnak nemzeti tanácsot. A külön választói névjegyzéket ugyan lezárták pénteken, az illetékesek azonban felhívják a figyelmet, hogy a névjegyzékre még fel lehet iratkozni, lehet módosítani az adatokat, és lehetőség van a névjegyzékről történő lejelentkezésre is.

Suzana Paunović, igazgató, Emberi és Kisebbségi Jogi Iroda, Szerbia: „Október 19-től gyakorlatilag október 31-ig már csak az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztériumnál van lehetőség feliratkozni a külön választói névjegyzékre. Október 31-én éjfélkor lezárják a külön választói névjegyzéket, és ez lesz az a lista, illetve választói névjegyzék, amely részt vesz a választáson.”

Szerbiában a legtömegesebb nemzeti közösség a magyar. Mivel számunk meghaladja a 100 ezret, ezért a Magyar Nemzeti Tanácsot a lehető legtöbb, szám szerint 35 tag alkotja. A 10 ezer főnél kisebb létszámú nemzeti közösségek 15 tagot választhatnak. A horvátok, montenegróiak, macedónok és oroszok pedig, mivel számuk nem elég magas, elektori rendszerrel választhatnak. A nemzeti tanácsok több hatáskörrel rendelkeznek.

Ivana Antić, államigazgatási és helyi önkormányzati segédminiszter, Szerbia: „Törvénnyel szavatolt hatáskörökkel rendelkeznek a kultúra terén, az anyanyelven történő tájékoztatás, az oktatás és a hivatalos nyelvhasználat terén. A nemzeti közösségek minél több tagja vesz részt a voksoláson idén, annál nagyobb lesz a legitimitása a testületnek is, amely a közösséget képviseli.”

Két lista indul a november 4-ei magyar nemzeti tanácsi választásokon, a Magyar Összefogás és a Magyar Mozgalom. A voksoláshoz hiteles okmány szükséges.

Ladóczki Gyula, tag, Köztársasági Választási Bizottság: „Amellett, hogy feliratkozott a külön választói névjegyzékbe, érvényes személyigazolvánnyal vagy útlevéllel kell szavazni. Itt egy kis változás történt az elmúlt évekhez viszonyítva, mert jogosítvánnyal is lehetett szavazni. A kártyás rendszerben azonban itt már nem szerepel a választók személyi száma, így ez a lehetőség már nem áll fenn. Azt mondanom sem kell, hogy csak szerb okmányokkal lehet, külföldiekkel nem.”

A választások eredményét a voksolás napjától számított 96 órán belül közzéteszik, vagyis november 8-án 20 óráig. Miután az eredmény megjelent a Hivatalos Közlönyben, 20 napon belül meg kell, hogy alakuljanak az új testületek.

Ladóczki Gyula

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.