Ugrás a tartalomra

Elbukott a bizalmatlansági indítvány a londoni parlamentben

2019.01.17
11:36
2024.03.19
08:44
Forrás
Pannon RTV
Elbukott a brit kormány ellen beadott bizalmatlansági indítvány a londoni parlamentben. A kabinet mellett 325, ellene pedig 306 képviselő szavazott.

Az indítványt az ellenzéki Munkáspárt kezdeményezte, több más, kisebb ellenzéki párttal, rögtön miután Theresa May az Egyesült Királyság történetének legnagyobb vereségét szenvedte el a brexit-alku miatt kedden.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Bizakodva lépett ki londoni hivatalából szerda délután Theresa May, brit kormányfő. Az előjelek is azt mutatták, hogy elbukik a munkáspárt által kezdeményezett indítvány a kormány leváltására.

A parlamentben May megígérte, hogy megbeszéléseket kezd a parlamenti vezetőkkel. - Készen állok az alsóház bármely tagjával együttműködni, hogy végigvigyük a brexitet – mondta a brit miniszterelnök.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője azt követelte, hogy a megbeszélések előtt a kormány zárja ki a rendezetlen kilépés lehetőségét is.

Fotó: Tanjug via AP/House of Commons/PA

A szerda esti szavazáson a képviselők bizalmat szavaztak Theresa May kormányának. 325-en mellette, 306-an ellene voksoltak. Az ellenzéki pártok által támogatott bizalmatlansági indítványt azután nyújtotta be kedden este a Munkáspárt, hogy az alsóház óriási többséggel szavazott May brexitmegállapodása ellen. Brit kormányt ekkora kudarc még nem ért az alsóházban, 432-en ellene voltak, csak 202-en mellette.

Az alapvető nézeteltérés arról szól, hogy a megegyezés az ír-északír határ nyitva tartása miatt van egy olyan opció, ami alapján az Egyesült Királyság határozatlan időre az európai vámunió tagja kellene, hogy maradjon. Az ellenzék másik részének pedig magával a kilépéssel van gondja: ők azt szeretnék, hogy az Egyesült Királyság ne is lépjen ki az EU-ból, vagy ha igen, akkor sokkal szorosabb kapcsolatban maradjon vele, mint amelyet Theresa May megállapodása tartalmaz.

Ha nem lesz megállapodás az EU-val, akkor alapesetben a britek március 29-én rendezetlen formában távoznának az unióból. Ennek beláthatatlan kereskedelmi, pénzügyi és politikai következményei is lehetnek.

London
brit
kormány
Theresa May

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.