Ugrás a tartalomra
Tanjug via AP/Jessica Taylor, UK Parliament

Elbukott a bizalmatlansági indítvány a londoni parlamentben

2019-01-17
11:36
2019-01-17
16:00
Forrás
Pannon RTV
Elbukott a brit kormány ellen beadott bizalmatlansági indítvány a londoni parlamentben. A kabinet mellett 325, ellene pedig 306 képviselő szavazott.

Az indítványt az ellenzéki Munkáspárt kezdeményezte, több más, kisebb ellenzéki párttal, rögtön miután Theresa May az Egyesült Királyság történetének legnagyobb vereségét szenvedte el a brexit-alku miatt kedden.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Bizakodva lépett ki londoni hivatalából szerda délután Theresa May, brit kormányfő. Az előjelek is azt mutatták, hogy elbukik a munkáspárt által kezdeményezett indítvány a kormány leváltására.

A parlamentben May megígérte, hogy megbeszéléseket kezd a parlamenti vezetőkkel. - Készen állok az alsóház bármely tagjával együttműködni, hogy végigvigyük a brexitet – mondta a brit miniszterelnök.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője azt követelte, hogy a megbeszélések előtt a kormány zárja ki a rendezetlen kilépés lehetőségét is.

Fotó: Tanjug via AP/House of Commons/PA

A szerda esti szavazáson a képviselők bizalmat szavaztak Theresa May kormányának. 325-en mellette, 306-an ellene voksoltak. Az ellenzéki pártok által támogatott bizalmatlansági indítványt azután nyújtotta be kedden este a Munkáspárt, hogy az alsóház óriási többséggel szavazott May brexitmegállapodása ellen. Brit kormányt ekkora kudarc még nem ért az alsóházban, 432-en ellene voltak, csak 202-en mellette.

Az alapvető nézeteltérés arról szól, hogy a megegyezés az ír-északír határ nyitva tartása miatt van egy olyan opció, ami alapján az Egyesült Királyság határozatlan időre az európai vámunió tagja kellene, hogy maradjon. Az ellenzék másik részének pedig magával a kilépéssel van gondja: ők azt szeretnék, hogy az Egyesült Királyság ne is lépjen ki az EU-ból, vagy ha igen, akkor sokkal szorosabb kapcsolatban maradjon vele, mint amelyet Theresa May megállapodása tartalmaz.

Ha nem lesz megállapodás az EU-val, akkor alapesetben a britek március 29-én rendezetlen formában távoznának az unióból. Ennek beláthatatlan kereskedelmi, pénzügyi és politikai következményei is lehetnek.

London
brit
kormány
Theresa May

Most

08:04, Frissítve: 08:19

Szerbia több városában is tüntettek

Péntek este Szerbia több településén is utcára vonultak a polgárok. Belgrádban ismét megpróbáltak betörni a parlament épületébe, a rendőrség és a tüntetők között összecsapások voltak.
20:06, Frissítve: 20:48

Nyugdíjas Adagio

Üdítő, könnyed slágerekkel szórakoztatta a közönséget az Adagio kórus, amelynek tagjai kivétel nélkül szabadkai nyugdíjasok.
19:58, Frissítve: 21:42

Tüntetés Újvidéken

A 021 helyi hírportál szerint a 18 órakor kezdődött demonstráció résztvevői transzparenseikkel békésen menetelnek a város utcáin, azt skandálják, hogy „mondjanak le”.

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.