Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Darko Bandic - archív

Elfogadta idei átfogó bővítési helyzetjelentését az Európai Bizottság

2021.10.19
22:49
2021.10.19
22:55
Forrás
MTI
A 2021-es jelentés értékeli a Nyugat-Balkán és Törökország jelenlegi helyzetét és az EU felé vezető útjukon elért előrehaladást, különös tekintettel az alapvető reformok végrehajtására, és iránymutatást ad az előttük álló reformprioritásokról.

Josep Borrell bizottsági alelnök, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője sajtókonferencián elmondta, az uniónak hiteles bővítési folyamatot kell fenntartania. Nagyobb hangsúlyt kell fektetnie az olyan szükséges reformokra, mint a jogállamiság, a szabadságjogok, a gazdaság és a demokratikus intézmények működésének garantálása. Borell azt is hangsúlyozta, hogy a partnereknek félre kell tenniük nézeteltéréseiket, nekik pedig, az EU részéről be kell tartaniuk kötelezettségvállalásaikat. Az EU nem teljes a Nyugat-Balkán nélkül - mondta. Itt az ideje, hogy összefogjunk és egyesüljünk egy erősebb Európa építésében - fogalmazott az Európai Bizottság alelnöke.

Szerbia esetében az értékelés egyébként azt mondja ki, hogy az országnak folytatnia kell és felgyorsítania az igazságszolgáltatás függetlensége, a médiaszabadság, a háborús bűncselekmények ottani kezelése és a szervezett bűnözés elleni küzdelem terén végrehajtott reformokat. Koszovóval a kapcsolatok normalizálása alapvető fontosságú, és meghatározza a csatlakozási tárgyalások általános ütemét - emelik ki a jelentésben.

bővítés
jelentés
Európai Bizottság
Josep Borrell
Szerbia

Most

08:30, Frissítve: 08:38

Átadták a Ljudevit Mičatek-díjat

Az idén Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke vehette át a Ljudevit Mičatek tartományi elismerést, amit az emberi és kisebbségi jogok területén elért kiemelkedő eredményekért ítélnek oda.

Népszerű