Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Darko Bandic - archív

Elfogadta idei átfogó bővítési helyzetjelentését az Európai Bizottság

2021.10.19
22:49
2021.10.19
22:55
Forrás
MTI
A 2021-es jelentés értékeli a Nyugat-Balkán és Törökország jelenlegi helyzetét és az EU felé vezető útjukon elért előrehaladást, különös tekintettel az alapvető reformok végrehajtására, és iránymutatást ad az előttük álló reformprioritásokról.

Josep Borrell bizottsági alelnök, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője sajtókonferencián elmondta, az uniónak hiteles bővítési folyamatot kell fenntartania. Nagyobb hangsúlyt kell fektetnie az olyan szükséges reformokra, mint a jogállamiság, a szabadságjogok, a gazdaság és a demokratikus intézmények működésének garantálása. Borell azt is hangsúlyozta, hogy a partnereknek félre kell tenniük nézeteltéréseiket, nekik pedig, az EU részéről be kell tartaniuk kötelezettségvállalásaikat. Az EU nem teljes a Nyugat-Balkán nélkül - mondta. Itt az ideje, hogy összefogjunk és egyesüljünk egy erősebb Európa építésében - fogalmazott az Európai Bizottság alelnöke.

Szerbia esetében az értékelés egyébként azt mondja ki, hogy az országnak folytatnia kell és felgyorsítania az igazságszolgáltatás függetlensége, a médiaszabadság, a háborús bűncselekmények ottani kezelése és a szervezett bűnözés elleni küzdelem terén végrehajtott reformokat. Koszovóval a kapcsolatok normalizálása alapvető fontosságú, és meghatározza a csatlakozási tárgyalások általános ütemét - emelik ki a jelentésben.

bővítés
jelentés
Európai Bizottság
Josep Borrell
Szerbia

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:13, Frissítve: 20:01

Izmos irodalmi kötelékben

Az Izmos irodalmi kötelékben című könyvet mutatták be a Szabadkai Városi Múzeumban. A kötet a szabadkai főgimnázium önképzőkörének jegyzőkönyveit tartalmazza. Ez igen fontos dokumentuma Kosztolányi városának.
19:05, Frissítve: 19:45

Kiírták a népszavazást az alkotmánymódosításról

Január 16-ára írta ki a szerbiai alkotmány módosításáról szóló népszavazást Ivica Dačić. A szerbiai parlament elnöke azt mondta, kivételes megtiszteltetés számára, hogy kézjegyével láthatta el a kiírásról szóló dokumentumot.
18:47, Frissítve: 19:49

Legördült a Desiré fesztivál függönye

A budapesti Átrium színház előadásával zárult a tíznapos Desiré fesztivál Szabadkán. A nemzetközi regionális kortárs színházi fesztiválon idén többek közt Zürichből, Pirotból és Zágrábból is voltak előadások.

Népszerű