Ugrás a tartalomra

Elfogadta idei átfogó bővítési helyzetjelentését az Európai Bizottság

2021.10.19
22:49
2021.10.19
22:55
Forrás
MTI
A 2021-es jelentés értékeli a Nyugat-Balkán és Törökország jelenlegi helyzetét és az EU felé vezető útjukon elért előrehaladást, különös tekintettel az alapvető reformok végrehajtására, és iránymutatást ad az előttük álló reformprioritásokról.

Josep Borrell bizottsági alelnök, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője sajtókonferencián elmondta, az uniónak hiteles bővítési folyamatot kell fenntartania. Nagyobb hangsúlyt kell fektetnie az olyan szükséges reformokra, mint a jogállamiság, a szabadságjogok, a gazdaság és a demokratikus intézmények működésének garantálása. Borell azt is hangsúlyozta, hogy a partnereknek félre kell tenniük nézeteltéréseiket, nekik pedig, az EU részéről be kell tartaniuk kötelezettségvállalásaikat. Az EU nem teljes a Nyugat-Balkán nélkül - mondta. Itt az ideje, hogy összefogjunk és egyesüljünk egy erősebb Európa építésében - fogalmazott az Európai Bizottság alelnöke.

Szerbia esetében az értékelés egyébként azt mondja ki, hogy az országnak folytatnia kell és felgyorsítania az igazságszolgáltatás függetlensége, a médiaszabadság, a háborús bűncselekmények ottani kezelése és a szervezett bűnözés elleni küzdelem terén végrehajtott reformokat. Koszovóval a kapcsolatok normalizálása alapvető fontosságú, és meghatározza a csatlakozási tárgyalások általános ütemét - emelik ki a jelentésben.

bővítés
jelentés
Európai Bizottság
Josep Borrell
Szerbia

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.