Ugrás a tartalomra

Elhalasztották Belgrád város képviselő-testületének alakuló ülését

2024.02.19
11:45
2024.02.19
16:15
Forrás
Pannon RTV
Határozatképtelenség miatt március elsejére halasztották a belgrádi képviselő-testület megalakulását. Ez azt jelenti, hogy nem volt jelen elegendő képviselő ahhoz, hogy szavazatképes legyen a VKT.

Az ülésteremben nem jelentek meg az Aleksandar Vučić – Belgrád nem állhat meg, a Szerbiai Szocialista Párt és a Mi – a nép hangja nevű lista képviselői sem. Az ellenzéki pártok ezt győzelemként élték meg, mert ők új választásokat szeretnének a szerb fővárosban.

A Szerb Haladó Pártnak a koalíciós partnereikkel együtt megvan a többsége a 110 tagú belgrádi képviselőtestületben - nyilatkozta az ülés előtt Aleksandar Šapić a szerb főváros polgármestere. Az ülés kezdetekor viszont éppen az SZHP, valamint szövetségese, az SZSZP, és a Mi - a nép hangja nevű lista képviselői nem jelentek meg a helyszínen. A belgrádi polgármester szerint a városnak legitim és stabil vezetésre van szüksége. Ha azonban március 3-ig nem alakul meg a testület, akkor újra kiírják a választásokat a szerb fővárosban.

Aleksandar Šapić, polgármester, Belgrád: „Ha a végső határidőig nem alakul meg a belgrádi képviselő-testület, és nem választják meg az elnököt, az alelnököt, a titkárt és az egyéb bizottsági tagokat, az azt jelenti, hogy megkezdődik egy egy hónapos határidő, amikor a köztársasági parlament elnöke kiírhatja az új választásokat, a kiírástól számítva pedig 45-60 napon belül meg is kell tartani azt.”

A Szerbia az erőszak ellen nevű képviselőcsoport szerint a belgrádi városi képviselő-testület azért nem alakult meg, mert a haladóknak és a szocialistáknak nincs meg a hatalmi többségük. Ellenzékként ők ezt már győzelemként könyvelik el.

Vladimir Obradović, a Szerbia az erőszak ellen képviselőcsoport tagja: „Bejelentették, hogy részükről 60 tag vesz majd részt az ülésen, de ezt csak bejelentették, mert végül nem láttuk ezeket a tisztviselőket, senki nem jött el az ülésre.”

Sem az eddig Belgrádot vezető SZHP-SZSZP koalíciónak, sem az ellenzéki Szerbia az erőszak ellen listának azonban nincs meg a kellő többsége a képviselő-testületben, ezért a Mi - A nép hangja lehet a mérleg nyelve. A tömörülést vezető Branimir Nestorović a végleges eredmények kihirdetése óta többször is módosította álláspontját arról, hogy támogatná-e a haladókat vagy sem.

„Az új választás kiírása mindig a legjobb döntés szerintem, mert az emberek így szavazhatnak. Most, a köztársasági parlamenti választások után sokkal tisztább a helyzet. A politikai színteret megtisztították, eltűntek a buszos pártok. Most könnyű lesz választani. Két vagy három lehetőség közül lehet választani, így mindenki saját maga választhat.”

A hétfői ülésen a politikusok a képviselői esküjüket tették volna le, és napirenden szerepelt még a képviselő-testület elnökének a megválasztása is. A bejelentések szerint március elsején a mandátumot szerzett pártok és szervezetek ismét megpróbálkoznak azzal, hogy többséget alkossanak a belgrádi képviselő-testületben.

Miloš Vučević
Belgrád

Most

13:43, Frissítve: 13:50

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.