Ugrás a tartalomra
MTI/Vajda János

Elkezdődött a Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetem

2021.07.22
15:54
2021.07.22
16:35
Forrás
Pannon RTV
A koronavírus-járvány miatt idén is elmaradó Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor helyett tartják meg a négynapos programsorozatot Sátoraljaújhelyen Újraindítás-megújulás – reStart-reNewal címmel.

A szervezők célja az volt, hogy Tusványos elmaradása, és a járványhelyzet ne szabhasson gátat a nemzetpolitikai párbeszédnek, a nemzetben való, Kárpát-medencei együtt gondolkodásnak.

Az idei esemény helyszíne a sátoraljaújhelyi Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpont, amelynek üzemeltetője a Rákóczi Szövetség. A megnyitón Csáky Csongor elnök elmondta, ez a színhely a Rákóczi Szövetséget már több mint húsz éve lenyűgözi.

„A magyar történelemnek és a magyar kultúrának egy olyan sűrűsödése van itt, ami nagyon kevés helyen található meg. Ha itt szétnézünk, ezen a helyen, akkor azt láthatjuk, hogy egy olyan ölelésben vagyunk, ami Sárospataktól Borsig, onnét Kassáig halad, és ha ezt a háromszöget belehelyezzük a magyar történelembe, akkor a honfoglalástól egészen napjainkig nagyon sok mindennel találkozhatunk.”

Tőkés László Erdélyről szólva elmondta, nem engedhetnek autonómiatörekvéseikből. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kiáll a tényleges magyar-román megegyezés és megbékélés ügye mellett - tette hozzá az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

„Történelmünk örökös újrakezdések láncolata. Trianon, majd a párizsi békeszerződés nyomán is elölről kellett kezdenünk mindent. Ugyanez mondható el a kommunista diktatúra bukását követő rendszerváltozás tekintetében. Megjegyzem, hogy három évtizede a Bálványosi folyamat is az újrakezdés jegyében indult. Íme, most, az Úrnak 2021-ik esztendejében ugyanerre a célra szervezkedünk.”

MTI/Vajda János

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke szerint a mostani egy rendkívül nehéz korszak a magyarság számára, hisz a járvány elleni küzdelem mellett erős támadások is érik a Kárpát-medencei magyarságot.

„Mi dolga ilyenkor az embernek? Erre Vörösmarty már nagyon régen választ adott: küzdeni, küzdeni a magyar szabadságért, erőnk szerint - aminél nemesebb feladata a magyarságnak aligha lehet. Azt hiszem, hogy ez szolgálta, és ez szolgálja a Kárpát-medencei magyar szabadegyetem.”

Ha össze vagyunk kapcsolva, mint térség, akkor sokkal ellenállóbbak tudunk lenni a megosztó kísérletekkel, támadásokkal szemben, bárhonnan is jöjjenek azok - mondta Németh Zsolt a megnyitón. A magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke hozzátette, az önkéntességnek, a közös érdekeken alapuló együttműködésnek kell meghatározónak lennie. A V4 erre épül, és erre kell épülnie az Európai Uniónak is, ezért vannak közösségi és ezért vannak nemzeti hatáskörök - fogalmazott Németh Zsolt.

„A megújulásnak az alapja nem az alkalmazkodás a nyugati elvárásokhoz, nem a gyanakvás egymás iránt, hanem az egymás sikere iránti nyitottság. A te sikered az én sikerem, a ti sikeretek a mi sikerünk. Meggyőződésünk szerint ez a szemlélet jelenti Európának és térségünknek a jövőjét.”

Közép-Európában megvan a lehetőség arra, hogy a járványt követően Mercedeskent induljon újra, és olyan sikertörténetté váljon, amelynek építésében a magyarok is szerepet vállalnak. A 20. század arról szólt, hogyan lehet szétverni Közép-Európát, amelynek összerakása a magyar nemzetpolitikának és külpolitikának nagyon fontos célkitűzése - tette hozzá Németh Zsolt. Véleménye szerint a nemzeti kisebbségek motorjai és egyben haszonélvezői ennek a szemléletnek.

Az esemény a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Magyar Ifjúsági Tanács és a Magyar Ifjúsági Konferencia szervezésében valósul meg.

Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetem
Sátoraljaújhely
Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor
Tusványos
Csáky Csongor
elnök
Rákóczi Szövetség
Tőkés László
Brenzovics László
Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség

Most

21:26, Frissítve: 21:52

Oltásra buzdít a VIFÓ elnöke

Az elmúlt fél évben megnőtt a fiatalok oltási kedve, egyre többen veszik fel már a harmadik oltást is, viszont még mindig sok a tenni való - jelentette ki a Közügyekben Szollár Ádám, a VIFÓ elnöke.

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.

Fizetés- és nyugdíjemelés jön Szerbiában

7,5 százalékkal emelkedik idén a GDP Szerbiában, ami magasabb fizetéseket és nyugdíjakat jelent - mondta el az Instagram-oldalán közzétett bejegyzésében Aleksandar Vučić szerb államfő. A költségvetés módosításáról vitázik a szerbiai parlament.