Ugrás a tartalomra

Elkezdődött a Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetem

2021.07.22
15:54
2022.07.19
17:48
Forrás
Pannon RTV
A koronavírus-járvány miatt idén is elmaradó Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor helyett tartják meg a négynapos programsorozatot Sátoraljaújhelyen Újraindítás-megújulás – reStart-reNewal címmel.

A szervezők célja az volt, hogy Tusványos elmaradása, és a járványhelyzet ne szabhasson gátat a nemzetpolitikai párbeszédnek, a nemzetben való, Kárpát-medencei együtt gondolkodásnak.

Az idei esemény helyszíne a sátoraljaújhelyi Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpont, amelynek üzemeltetője a Rákóczi Szövetség. A megnyitón Csáky Csongor elnök elmondta, ez a színhely a Rákóczi Szövetséget már több mint húsz éve lenyűgözi.

„A magyar történelemnek és a magyar kultúrának egy olyan sűrűsödése van itt, ami nagyon kevés helyen található meg. Ha itt szétnézünk, ezen a helyen, akkor azt láthatjuk, hogy egy olyan ölelésben vagyunk, ami Sárospataktól Borsig, onnét Kassáig halad, és ha ezt a háromszöget belehelyezzük a magyar történelembe, akkor a honfoglalástól egészen napjainkig nagyon sok mindennel találkozhatunk.”

Tőkés László Erdélyről szólva elmondta, nem engedhetnek autonómiatörekvéseikből. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kiáll a tényleges magyar-román megegyezés és megbékélés ügye mellett - tette hozzá az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

„Történelmünk örökös újrakezdések láncolata. Trianon, majd a párizsi békeszerződés nyomán is elölről kellett kezdenünk mindent. Ugyanez mondható el a kommunista diktatúra bukását követő rendszerváltozás tekintetében. Megjegyzem, hogy három évtizede a Bálványosi folyamat is az újrakezdés jegyében indult. Íme, most, az Úrnak 2021-ik esztendejében ugyanerre a célra szervezkedünk.”

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke szerint a mostani egy rendkívül nehéz korszak a magyarság számára, hisz a járvány elleni küzdelem mellett erős támadások is érik a Kárpát-medencei magyarságot.

„Mi dolga ilyenkor az embernek? Erre Vörösmarty már nagyon régen választ adott: küzdeni, küzdeni a magyar szabadságért, erőnk szerint - aminél nemesebb feladata a magyarságnak aligha lehet. Azt hiszem, hogy ez szolgálta, és ez szolgálja a Kárpát-medencei magyar szabadegyetem.”

Ha össze vagyunk kapcsolva, mint térség, akkor sokkal ellenállóbbak tudunk lenni a megosztó kísérletekkel, támadásokkal szemben, bárhonnan is jöjjenek azok - mondta Németh Zsolt a megnyitón. A magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke hozzátette, az önkéntességnek, a közös érdekeken alapuló együttműködésnek kell meghatározónak lennie. A V4 erre épül, és erre kell épülnie az Európai Uniónak is, ezért vannak közösségi és ezért vannak nemzeti hatáskörök - fogalmazott Németh Zsolt.

„A megújulásnak az alapja nem az alkalmazkodás a nyugati elvárásokhoz, nem a gyanakvás egymás iránt, hanem az egymás sikere iránti nyitottság. A te sikered az én sikerem, a ti sikeretek a mi sikerünk. Meggyőződésünk szerint ez a szemlélet jelenti Európának és térségünknek a jövőjét.”

Közép-Európában megvan a lehetőség arra, hogy a járványt követően Mercedeskent induljon újra, és olyan sikertörténetté váljon, amelynek építésében a magyarok is szerepet vállalnak. A 20. század arról szólt, hogyan lehet szétverni Közép-Európát, amelynek összerakása a magyar nemzetpolitikának és külpolitikának nagyon fontos célkitűzése - tette hozzá Németh Zsolt. Véleménye szerint a nemzeti kisebbségek motorjai és egyben haszonélvezői ennek a szemléletnek.

Az esemény a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Magyar Ifjúsági Tanács és a Magyar Ifjúsági Konferencia szervezésében valósul meg.

Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetem
Sátoraljaújhely
Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor
Csáky Csongor
elnök
Rákóczi Szövetség
Tőkés László
Brenzovics László
Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség
Tusványos

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.