Ugrás a tartalomra

Előrehozott parlamenti választást tartanak Koszovóban

2019.10.06
07:03
2024.03.19
08:48
Forrás
Szerbiai RTV
A 120 parlamenti képviselői mandátumért 25 politikai szervezet verseng, közülük húsz párt, négy koalíció és egy független jelölt. A koszovói képviselőházban a szerb közösségnek 10 garantált helye van.

Az említett helyekért több szervezet indul: a Szerb Lista, a Független Liberális Párt, a Koszovói Szerbek Pártja, valamint a Szabadság elnevezésű koalíció. A szavazást több nemzetközi szervezet felügyeli, egyebek között az Európai Unió delegációja is.

Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Hét órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek az előrehozott parlamenti választáson Koszovóban. A rendkívüli választás előtt Aleksandar Vučić elnök azt mondta, brutális, központilag irányított kampányt folytattak Koszovóban a Szerb Lista ellen. Minden ottani szerbnek meg kell jelennie az urnák előtt, és a Szerb Listára voksolnia. „Arra kérem a népünket Koszovóban, hogy menjenek ki a választásokra, hogy harcoljanak a megmaradásért, a saját szülőföldjükért és az egyetlen saját hazájukért, Szerbiáért. Éljen Szerbia, és éljen a népünk Koszovóban!” - mondta a szerb államfő.

Tanjug/AP/Darko Vojinovic

A koszovói Szerb Lista szeretné mind a tíz lehetséges képviselői helyet megszerezni. Goran Rakić elnök és Igor Simić alelnök Kosovska Mitrovicában voksolt. „Ezek a választások döntőek a szerb nép jövője szempontjából Koszovóban. Arra van szükség, hogy minél tömegesebben, minél nagyobb számban részt vegyünk a szavazáson, és megmutassuk mindenkinek, aki fenyeget és zsarol, hogy minket semmi sem ijeszt meg, semmi sem ingathat meg, hogy itt maradjunk és megmaradjunk ebben a térségben” - hangsúlyozta Goran Rakić.

Tanjug/AP/Visar Kryeziu

A Koszovóban élő szerbek javulást, jobb életet várnak a mostani rendkívüli választástól. Elsősorban a helyzet megoldását várják: „Azt várom először is, hogy megnyugodjon a nép, az albán és a sajátunk is, és hogy ez a választás békésen érjen véget. Legitim legyen. Aztán majd meglátjuk, hogyan tovább” - mondta az egyik férfi a sajtó képviselőinek. „Azt szeretném, hogy jobb legyen, és reméljük is, hogy úgy lesz. Legyen munka a gyerekeinknek. Ezért is szavazunk” - csatlakozott hozzá egy helyi nő.

Szavazati joga 1.900.000 személynek van Koszovóban, az előző választáshoz képest 200 ezerrel többnek. A többségében szerbek lakta területeken közel 120 ezren élhetnek választójogukkal.

Koszovó
választás
Szerb Lista

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.
17:13, Frissítve: 18:46

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.