Ugrás a tartalomra

Energiabiztonság az energiaválságban

2021.10.03
06:58
2021.10.03
07:13
Forrás
Szerbiai RTV, Novosti, Tanjug, Prva TV
Aggasztó az Európában és az egész világon kialakuló energiaválság - véli a szerb államfő.

Aggasztja az Európában kialakuló energiaválság, amely rosszabb lehet a koronavírus okozta krízistől - jelentette ki Aleksandar Vučić Dubajban, ahol részt vett a Világkiállítás szerb üzleti központjának megnyitóján. A szerb elnök kiemelte, most látszik csak igazán, mennyire igazunk volt, hogy átengedtük a gázt az országon. Szerbiának 6,5 millió köbméter jut ebből, míg Magyarországig 15 millió köbmétert kell szállítani. Ez rettentően fontos, mert, mint mondta, Németországban az egekbe szökött a gáz ára, Nagy Britanniát pedig gyárak készülnek elhagyni a drága energiahordozók miatt. Az államfő aláhúzta, az itt a kérdés most, hogy ki fog fagyoskodni a télen, mely gyárak zárnak be, azonban bízik benne, hogy Szerbia megküzd majd ezzel a problémával. Ennek érdekében egy külön munkacsoportot hoznak létre, amely a Szerbiai Gazdasági Kamara és a kormány tagjaiból áll össze. Hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy szavatolja az energiaellátást, az energiabiztonságot.

A téma kapcsán azt is elmondta, hogy serinte a szénadó ötlete mindent tönkretesz, és a végén nem lesz se áram, se gáz. Ez Szerbiára is kihat majd, mivel liberalizáltuk az árampiacunkat. Tőzsdei árúról van szó, és ez nagy gondot jelent, habár alacsonyan tarthatjuk az áram árát a lakosság számára állami támogatással, de ezt nem tudjuk megtenni a cégek, üzemek számára, és így a gyárak elhagyhatják az országot - szögezte le. Ezért minél hamarabb szükség van új erőművek építésére. Mert jött a zseniális ötlet, hogy mindent be kell zárni, ami szénnel, atomenergiával működik, és nincs se áram, se gáz. Úgy gondolták, hogy elég csak a tiszta levegő, és szél-, naperőművekbe kell fektetni, csakhogy nem sikerült egyensúlyt teremteni az energiaellátásban, és most egyszerre fél Európának nincs árama - húzta alá.

energia
válság
kírzis
energiaválság
Dubaj
világkiállítás

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.