Ugrás a tartalomra

EP-választás: A magyar külképviseleteken már szavazhatnak

2019.05.13
15:50
2019.05.13
18:47
Forrás
Pannon RTV
Elmondjuk, mire kell odafigyelni, hogy érvényes legyen a levélszavazat.

Mától május 26-áig vehetik át a levélcsomagokat és adhatják le a már kitöltött levélszavazatokat a külképviseleteken az európai parlamenti választáson résztvevő vajdaságiak. A szavazási levélcsomagot kizárólag a jegyzéken szereplő választópolgár veheti át, a meghatalmazottja nem. A levélszavazatunkat tartalmazó zárt borítékot azonban más is leadhatja helyettünk.

A levélszavazás folyamata elkezdődött. A levélcsomagok a napokban megérkeznek vagy már megérkeztek a szavazópolgárokhoz, akik korábban regisztráltak a névjegyzékbe. A csomagot a legtöbben otthoni címükre kérték, de volt, aki inkább valamelyik külképviseletre: Belgrádba vagy Szabadkára. Utóbbi helyen 1840 levélcsomag várja tulajdonosát. A szabadkai Nagy Perge Magdolna fontosnak tarja, hogy szavazzon, már az első napon leadta voksát. „Nagyon szívesen szavazok, mert látom, hogy ez a mostani Magyar Kormány valóban a lakosságot, a magyarországit is, sőt minket is fölkarol, akik ugye leszakadtunk Magyarországról.”

A levélszavazat helyes kitöltésére és az időben történő érvényes leadására figyelmeztetett Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja. Elmondta, egyéb dokumentumot, iratot nem szabad ezekbe a csomagokba rakni. Ezek után történik a szavazat leadása, amit postán is megtehetnek a polgárok, hiszen a válaszboríték meg van címezve és díjmentesített. „Bárhogyan is kérték a szavazási levélcsomagot, mindenki ugyanazt a levélcsomagot kapja, tehát egy nagy borítékot. Abban van egy adategyeztető ív, amit kérünk a magyar hivatalos okmányokban szereplő írásmód szerint kitölteni és aláírni. Ez is nagyon fontos, hiszen az aláírás nélküli nyilatkozat önmagában már érvénytelen. Illetőleg lesz egy kisebb boríték, amelyben maga a szavazólap található, ahol két egymást keresztező vonallal kell egy szavazatot az ott szereplő listákra leadni. Azt követően a szavazólapot a kis borítékba kell tenni, lezárni és a kis borítékot és az adategyeztető ívet együtt a nagy borítékba, majd azt is lezárni.”

Május 26-án 6-tól 19 óráig a személyes szavazókat várja a szabadkai Magyar Főkonzulátus és a belgrádi Nagykövetség.

levélszavazat
levélszavazás
Babity János

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.