Ugrás a tartalomra

Escobar: jogos az emberek aggodalma, de a barikádokat el kell távolítani

2022.12.15
08:13
Forrás
Szerbiai RTV
A koszovói útzárakat azoknak kell eltávolítaniuk, akik létrehozták őket, és mindezt békés úton kell megvalósítani – jelentette ki Gabriel Escobar, az Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottja a Szerbiai RTV-nek adott interjújában.

Hozzátette, ellenzi a szerb katonaság tagjainak küldését Észak-Koszovóba, mert az szerinte a probléma militarizálásához vezetne. A szerbeknek vissza kell térniük az intézményekbe, ott szeretnénk látni őket, ott van rájuk szükség, a barikádokat pedig el kell távolítaniuk azoknak, akik létrehozták őket, mert meghallgattuk az aggályaikat – mondta az amerikai politikus. Hozzátette, hogy meghallgatta a tiltakozókat és legitimnek, sok esetben jogosnak is találja az aggodalmukat. Priština kötelezettségeivel kapcsolatban elmondta, hogy Washington támogatja a Szerb Községek Közösségének létrehozását. Az USA számára a Brüsszeli egyezmény kötelező érvényű és nem léphet ki belőle csak úgy egyik fél sem, úgyhogy mi annak megvalósításán fogunk dolgozni – emelte ki Escobar. Nem szeretnék a rúd elé szaladni, de a mostani krízisben már látjuk nem csak a probléma megoldásának kezdetét, hanem az új párbeszéd lehetőségét is, igaz új paradigma alapján – húzta alá az Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottja.

Gabriel Escobar
Koszovó

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.