Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

EU-Nyugat-Balkán-csúcs: a balkáni országok tekintetében nem történt előrelépés

2022.06.23
16:47
2022.06.23
17:47
Forrás
Pannon RTV
A Nyugat-Balkán európai perspektívája az európai jövő szempontjából döntő jelentőségű, ezért az unió legfőbb hosszú távú prioritásai között szerepel – hangsúlyozta az Európai Tanács elnöke az EU-Nyugat-Balkán-csúcson.

A szóbeli támogatások ellenére azonban egyetlen nyugat-balkáni ország tekintetében sem történt semmilyen előrelépés.

A tervezett kettő helyett csaknem négy órán át tartott az európai uniós vezetők találkozója a nyugat-balkáni országok képviselőivel Brüsszelben. Azt, hogy a nap nem a tervek szerint alakult, az is jól jelezte, hogy a találkozó után elmaradt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, valamint Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének a közös sajtótájékoztatója. Pedig Charles Michel a délelőtti érkezéskor még nagyon derűlátóan beszélt a tervezett tárgyalásokról: „Ez egy fontos pillanat, mert nagyon erős politikai akarat van arra, hogy újabb lendületet adjunk a folyamatnak a Nyugat-Balkánnal, hogy egyértelmű és erős üzenetet küldjünk. Természetesen még folynak a tárgyalások Bulgáriával, komoly figyelmet fordítunk a történésekre a soros francia elnökséggel együtt azért, hogy fel tudjunk mutatni egy javaslatot, hogy minél hamarabb megkezdődhessenek a tárgyalások Albániával és Észak-Macedóniával.”

Tanjug/AP/John Thys

Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök a brüsszeli csúcsot követően arról beszélt, hogy a nyugat-balkáni országok a továbbiakban is együtt fognak küzdeni az európai jövőjükért, az Európai Unióval közösen ugyanis sok mindent el tudnak érni. Reményét fejezte ki, hogy az év végén mindhárom ország integrációjában előrelépés történik majd: „Úgy gondolom, hogy mindannyian sokat tehetünk még december előtt, de megígérhetem az európai kollégáinknak, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy elérjük az európai standardokat a jogállamiság, a további demokratizálódás, a média ügyében, és minden más területen az idei év decemberéig.”

Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Bulgária gátolja szomszédjának, Észak-Macedóniának az európai integrációját, a két ország között ugyanis a beszélt nyelvet és a közös történelmet illetően vita áll fenn. Albániával pedig ugyanakkor lehetne megkezdeni a tárgyalásokat, amikor Észak-Macedóniával, így a tiranai vezetés is felháborodásának adott hangot a késlekedést illetően.

Edi Rama, miniszterelnök, Albánia: „Nem csak Bulgária az ok. A valódi ok a bővítés romlott szellemisége. A teljesen romlott szellemisége, és Bulgária ennek a legszembetűnőbb példája. A bővítés szelleme egy teljes közösség együttes víziójából az egyes tagállamok „rablójárművévé” vált.”

Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Dimitar Kovacsevszki észak-macedón kormányfő is borúlátóan nyilatkozott az egyeztetés után: „Ez, ami történik, komoly probléma, és komoly ütés az Európai Unió szavahihetőségére nézve. Értékes időt veszítünk, ami valójában nem is áll a rendelkezésünkre. Észak-Macedónia és Albánia, illetve az egész térség nem engedheti meg, hogy egy helyben toporogjon csak azért, mert az egyik tagországnak egyszerűen nem sikerül rendeznie az ügyeit, és biztosítani az európai utunk folytatását.”

Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

A nyugat-balkáni országok az uniós csatlakozási folyamat különböző fázisaiban vannak. Szerbiával és Montenegróval már évek óta folynak a csatlakozási tárgyalások, Észak-Macedónia és Albánia már tagjelölt, de a tárgyalások még nem kezdődtek meg, Bosznia-Hercegovina pedig már beadta tagjelölti kérelmét, előrelépés azonban még nem történt. A koszovói kormányfő néhány napja jelezte, hogy az év végéig Pristina is beadja kérelmét, jelenleg azonban az ott élőkkel szemben még uniós vízumkényszer is érvényben van, amennyiben nem a szerbiai dokumentumaikkal akarnak az EU területére utazni.

Európai Tanács
Charles Michel
Nyugat-Balkán
Európai Unió

Most

18:10

Fagyos napok jönnek

Szerdáig fagyos napokra készülhetünk. A legmagasabb nappali hőmérséklet +1 és -2 fok körül mozog majd Szerbiában.
14:47, Frissítve: 16:38

Tejbajok

Egyre kevesebb a fejőstehén, és egyre több a probléma a tejjel Szerbiában.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.