Ugrás a tartalomra

Európai parlamenti választások - A vajdasági magyarok is szavazhatnak

2024.03.07
21:35
Forrás
Pannon RTV
Június 6-a és 9-e között európai parlamenti választásokat tartanak. Az Európai Unió polgárai ötévente voksolnak az EP-képviselőkről, vagyis azokról a személyekről, akik európai szinten képviselik a lakosok érdekeit.

Az uniós parlament tagjaira mi, határon túl élő magyar állampolgárok is szavazhatunk, az EP-ben meghozott döntések pedig a mi életünket is befolyásolhatják, így egyáltalán nem mindegy, milyen eredmény születik júniusban.

„Hogy mi az Európai Parlament? Ez az EU egyetlen olyan testülete, amelynek tagjait közvetlenül a lakosság választja meg. 5 évente a választók több mint 700 európai parlamenti képviselőről döntenek, akik hozzávetőleg 450 millió európai érdekeit képviselik. Az EP-képviselők az Ön nevében vitáznak, alakítják és fogadják el a törvényeket olyan ügyekben, amelyek az életünk szerves részét képezik. A Parlament védi a szabadságjogokat, az egyenlőséget és a jogállamiságot az EU egész területén, illetve a világ minden táján hirdeti a demokráciát és az emberi jogokat. A Parlament választja meg az Európai Bizottság elnökét, és gondoskodik arról, hogy az EU intézményei megfelelően végezzék a munkájukat. Az EP-képviselők döntenek az uniós pénzek elköltéséről és ők hagyják jóvá az EU költségvetését is. Az Európai Parlament összekapcsolja Önt az igazán fontos ügyekkel!”

Az Európai Parlament hivatalos oldalán közzétett kisfilm szerint ezek az EP legfontosabb ismérvei. Ennek a testületnek a következő összetételéről döntünk majd idén júniusban.

Összesen 720 európai parlamenti képviselőt választunk meg 2024 júniusában, 15-tel többet, mint az előző választásokon. A kisebb országok kevesebb EP-képviselőt adnak, mint a nagyobbak, a nagyobb országok képviselői ugyanis több embert képviselnek. Az európai parlamenti képviselők minimális száma bármely országból hat, a maximális pedig 96. A magyar állampolgárok 21 képviselőről döntenek.

A választásokon a nemzeti politikai pártok indulnak, de miután megválasztották az EP-képviselőket, a legtöbbjük csatlakozik egy nagyobb, nemzetek feletti politikai csoporthoz. A nemzeti pártok többsége ugyanis eleve valamely európai pártcsalád tagja. Az Európai Parlamentben jelenleg 7 képviselőcsoport működik. A két legnagyobb az Európai Néppárt, illetve a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége. A Néppárt jobbközép politikai tömörülés. Kereszténydemokrata pártok alapították 1976-ban, később konzervatív és más jobbközép irányultságú pártok is csatlakoztak hozzá. Jelenleg 177 képviselőjük van. A Szocialisták és Demokraták ezzel szemben, ahogy nevük is mondja, az európai uniós tagállamok szocialista és hasonló baloldali pártjainak szövetsége és frakciója. 139 tagjuk van a parlamentben. Vannak olyan képviselők, akik egyetlen képviselőcsoporthoz sem tartoznak, vagyis függetlenek.

Mi, magyarok természetesen a magyar képviselőkről dönthetünk. Magyarországnak jelenleg 13 független képviselője van, akik többségében a Fidesz-KDNP színeiben politizálnak, 5-en csatlakoztak a szocialista koalícióhoz, ketten vannak az Újítsuk meg Európát csoportban, egy képviselő pedig a Néppártban tevékenykedik.

Magyarországon ún. zárt listás szavazás van, ami azt jelenti, hogy a listáról a jelöltek a párt által eredetileg bejelentett sorrendben jutnak mandátumhoz. Azokra a pártokra lehet szavazni, amelyek a törvényben meghatározott időpontig megszerzik a megfelelő számú érvényes ajánlást. Azok a pártok kaphatnak mandátumot, amelyek elérik az 5 százalékos választói küszöböt.

Azok szavazhatnak, akik a választás napjáig betöltik a 18. életévüket. Voksolhatnak a Magyarországon lakóhellyel rendelkező magyar vagy uniós polgárok, illetve azok a magyar állampolgárok is, akik sem Magyarországon, sem az Európai Unió területén nem rendelkeznek lakóhellyel – vagyis például a Vajdaságban élő magyar állampolgárok is. Akinek van magyarországi lakcíme, az ott szavazhat, akinek nincs, az levélben, mint ahogy azt 2019-ben is tettük.

A vajdasági magyarság képviseletében jelenleg Deli Andor, a Vajdasági Magyar Szövetség politikusa tagja az Európai Parlamentnek, a független fideszes képviselők egyike. Ő az, aki egyéb témái mellett rendszeresen kiáll Szerbia uniós csatlakozása mellett, és igyekszik segíteni az ország uniós útját, emellett természetesen a magyar érdekeket képviseli.

választás
Európai Parlament
EP-képviselő
Európai Unió
vajdasági magyarok
szavazás
Deli Andor
VMSZ
Vajdasági Magyar Szövetség
Szerbia
csatlakozás
Fidesz

Most

07:47

Ma megalakul az új szerb kormány

Délben ülésezik ma a szerbiai parlament. A rendkívüli ülésen csupán egy napirendi pont szerepel: a kormány megalakítása, valamint a miniszterelnök és a kabinet tagjainak eskütétele.
20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.