Ugrás a tartalomra

Ezer facsemetét ültettek el Ürményházán

2022.03.25
21:37
Forrás
Pannon RTV
A dél-bánáti Ürményháza peremi részein tegnap ezer facsemetét ültettek el. A nyárfákat a Vajdasági Erdőgazdaságtól kapták.

Fásították a falu melletti illegális szemétlerakót, a falu környéke pedig szélvédelmi övezetekkel gazdagodik. Bemutatták a falu leendő Közösségi Házát is.

Ürményháza környékén eddig három illegális szemétlerakó volt. Remélhető, hogy a terület fásítása után számuk eggyel csökken, és itt remélhetőleg már nem lesznek többé szemétkupacok.

Az időjárás az idén kedvez a fásítási munkálatoknak és Vajdaság területén több mint kétezer hektáron fognak facsemetét ültetni.

Ürményházán már hosszabb ideje nincsen olyan hely, ahol rendezvényeket, közösségi találkozókat lehetne szervezni. Ez hamarosan változni fog, miután a Közművelődés Ürményháza egyesületnek - anyaországi támogatásból - sikerült ingatlant vásárolnia.

Az ürményháziak bíznak abban, hogy az épületet sikerül majd úgy felújítani, hogy mindenki számára lesz benne hely.

Ürményháza fogyatkozó közösség, de az elvándorlás ellenére a mintegy ötszáz lelket számláló falunak van magyar tannyelvű nyolcosztályos iskolája.

Vajdaságban először Ürményháza határában találtak kőolajat, 1952-ben. Ipari vágány épült, műút, villanyáramot kaptak a középületek, az itt élők egy része munkalehetőséghez jutott. A hetvenes években 220 helybéli dolgozott a kőolajiparban, ma tizenegy néhányan.

Ürményháza
fa
facsemete

Most

16:29, Frissítve: 17:15

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya, Zenta község területén ma, Szabadkán és több önkormányzatban vasárnap, a szórványban pedig szükség esetén hétfőn és kedden gyűjtik az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogatói aláírásokat.
15:14, Frissítve: 17:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.