Ugrás a tartalomra

Ezért fontos a népszámlálás Szijjártó Péter szerint

2022.10.09
10:12
2022.10.09
17:07
Forrás
Pannon RTV
A magyar külgazdasági és külügyminiszter a Pannon TV kérdésére elmondta, a vajdasági magyarok jó helyzetben vannak, mert a szerbiai politikai vezetők kifejezetten korrektül viszonyulnak hozzájuk.

Fontos, hogy mindenki részt vegyen a most zajló szerbiai és magyarországi népszámláláson - hangsúlyozta Szijjártó Péter a Pannon TV Szubjektív című műsorában. A magyar külgazdasági és külügyminiszter elmondta: a magyar külpolitika egyik szíve közepe a határon túli magyar nemzeti közösségekkel való szoros kapcsolat, az ő folyamatos támogatásuk, tehát a nemzetpolitikai elem a magyar külpolitikában erőteljesen jelenik meg. Szijjártó Péter úgy fogalmazott: most jó helyzetben van a magyar közösség, mert a szerbiai politikai vezetők kifejezetten korrektül állnak a magyarsághoz.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Magyarország: „A jövőben meghozandó döntéseknek fontos alapját képezi az a tudás, ami az adott ország lakosságáról rendelkezésről áll. Ezért fontos, hogy mindenki részt vegyen benne. Nyilvánvalóan itt, a Szerbiában zajló népszámlálás kapcsán nekünk a kisebbségi kérdés és a nemzeti közösségi kérdés is fontos, hogy lássuk, hogy hányan vagyunk, lássuk, hogy a magyarok hol és hogyan élnek, hogy aztán az azt követő szerbiai döntési mechanizmusok ezt figyelembe vegyék. Most jó helyzetben vagyunk, a szerbiai politikai vezetők kifejezetten korrektül állnak a magyarsághoz. Reméljük, hogy ez sokáig vagy akár örökre is így lesz, de azért láttunk már más szomszédos országokban problémákat ezen a területen. Ezért nagyon fontos, hogy legyen egy szilárd alapja annak a tudásnak, amellyel rendelkezünk saját magunkról, illetve arról a magyar nemzeti közösségről, amelyik itt, Szerbia területén él, alapvetően a Vajdaságban.”

A Szijjártó Péterrel készült teljes interjút ide kattintva nézhetik meg.

Szijjártó Péter
népszámlálás
Szerbia
vajdasági magyarság

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:14, Frissítve: 18:59

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1479 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.