Ugrás a tartalomra

A Fehér Ház a Szerbiai Katonaság kivonását kéri, Belgrád tagadja, hogy fokozták volna a harckészültséget

2023.09.30
07:55
2023.09.30
15:28
Forrás
Szerbiai RTV, Tanjug
A Fehér Ház a Szerbiai Katonaság kivonását kéri a Koszovóval húzódó közigazgatási vonal menti területekről. Aleksandar Vučić szerb elnök azt mondta, nem emelik a Szerbiai Katonaság harci készültségét.

Az Amerikai Egyesült Államok követi a szerb haderő mozgását az adminisztratív vonalon - jelentette ki a Fehér Ház nemzetbiztonsági sajtószóvivője, és a katonaság visszavonulását kérte a feszültség csökkentése érdekében. John Kirby szerint „a szerb katonai erők nagyszabású kivezénylése a koszovói határ mentére” destabilizálóan hat a kialakult helyzetre. Hozzátette, a NATO megnövelte erejét Koszovóban a térségben zajló aggasztó erőszakciklus eredményeként.

Aleksandar Vučić szerb elnök azt mondta, fokozták a szerb fegyveres erők rendszeres tevékenységét, de nem emelik a Szerbiai Katonaság harci készültségét.

Befejeződött annak a három szerbnek a boncolása, akik szeptember 24-én, a Zvečan melletti Banjskában vesztették életüket a rendőrséggel folytatott összetűzésben. Az áldozatok családtagjai átvették a holttesteket. A meggyilkolt szerbek családjainak egyik jogi képviselője a holttestek átvételekor azt mondta, 15 napon belül megtudják a boncolási eredményeket. Mint ismeretes, szerbek egy csoportja és a pristinai rendőrség közötti összecsapásban Banjska faluban szeptember 24-én a zvečani Stefan Nedeljković, valamint a leposavići Bojan Mijailović és Igor Milenković életét vesztette.

Fehér Ház
Szerbiai Katonaság
Belgrád
harckészültség

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.