Ugrás a tartalomra

Fekete betűkkel feljegyzett dátum a mai Szerbia történelmében

2022.03.18
16:43
2022.03.18
16:52
Forrás
Pannon RTV
Az állam soha többé nem fogja megengedni, hogy megismétlődjön a márciusi pogrom vagy a Vihar hadművelet – hangsúlyozta Ana Brnabić szerb kormányfő a csütörtöki megemlékezésen.

2004. március 17-én a koszovói pogromban 19 ember vesztette életét, több ezren megsebesültek, 4012 szerbet űztek el szülőföldjükről, 935 szerb családi házat romboltak le. Megrongáltak 35 szerb ortodox templomot és kolostort is, amelyek közül némelyek a kulturális világörökség részét képezték – emlékeztetett a kormányfő „Minden nép történelmében vannak aranybetűkkel feljegyzett dátumok, és olyanok is, amelyeket fekete betűkkel, a fájdalom és a szomorúság betűivel őriznek. A szerb nép és Szerbia polgárai számára március 17. ez utóbbiak közé tartozik. Ezen a napon, 2004-ben Európa ismét gyűlölettel teli szörnyűséges eseményeknek volt tanúja. Emberek egy csoportja azzal a vággyal, hogy mindent elpusztítson, ami szerb, borzalmas erőszakcselekménybe kezdett a szerb nép ellen Koszovó és Metohija területén. Kegyelem nélkül öltek és üldöztek el szerbeket, csak azért, mert szerbek.”

Ana Brnabić
Szerbia
pogrom
Koszovó

Most

09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.