Ugrás a tartalomra

Felfüggesztették Oliver Dulić mentelmi jogát

2012.10.08
20:28
Felfüggesztették Oliver Dulić képviselői mentelmi jogát
Felfüggesztették Oliver Dulić képviselői mentelmi jogát. A szerbiai parlament órákon át ülésezett a politikus ügyéről. „Megkezdődött a lényegi harc a korrupció ellen. Ezt senki sem állíthatja meg, bármennyire is befolyásos pénzügyileg, illetve politikailag” - nyilatkozata Zoran Babić, a szerbiai parlament Adminisztratív Bizottságának elnöke. Így reagált a demokrata párti képviselők azon vádaskodására, hogy a hatalom üldözésbe kezdett egyes politikusok ellen. A bizottság dolga, hogy javasolja a mentelmi jog felfüggesztését, de azt az országgyűlés szavazza meg.



„A szerb országgyűlésnek ebben a felállásban tényleg nincs mit takargatnia. Nem akarunk semmit rejtegetni, nem akarunk semmit sem tenni a nyilvánosság tudta nélkül. Mindaz, ami ma délelőtt történt csak egy próbálkozás azok részéről, akik ebben politikai üldöztetést látnak, de valójában terhelő múlttal rendelkeznek, és nem tiszta a lelkiismeretük. Szeretnénk megállítani egyes folyamatokat Szerbiában. Bármelyik képviselő, aki egy büntetőeljárás során a mentelmi jogára hivatkozik, annak ez a parlament minden esetben megvonja a mentelmi jogát” - mondta a Zoran Babić. Bármelyik politikus bármikor hivatkozhat a mentelmi jogára. Ennek a lehetőségét szeretnék kizárni Oliver Dulić esetében - mondta Nebojša Stefanović, a köztársasági parlament elnöke. „A mentelmi jogról csak azért szavazunk, mert Oliver Dulić ezen joga akkor lépett életbe, amikor az állami szervek felkeresték, és ő erre a jogára hivatkozott. Bármelyik pillanatban ismét hivatkozhat mentelmi jogára, ha nem függesztik fel. Tehát az országgyűlésnek az a szándéka, hogy lehetővé tegye az igazságszolgáltatás munkáját.” Miután a parlament abszolút többséggel megszavazza egy képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, a politikus ellen büntetjogi eljárás indulhat. Ha Oliver Dulićot bűnösnek találják hivatali visszaélés vádjában, a korábbi környezetvédelmi miniszter 2-től 10 évig terjedő börtönbüntetést kaphat.
parlament
Oliver Dulić
mentelmi jog

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.