Ugrás a tartalomra

Feloszlatta magát a horvát parlament

2020.05.18
20:46
2020.05.18
21:00
Forrás
MTI/Hirado.hu
Horvátországnak keddtől ügyvezető kormánya lesz.

Horvátországban hétfőn feloszlatta magát a nemzetgyűlés a parlamenti többséget alkotó pártok javaslatára. Várhatóan júniusban vagy júliusban előre hozott parlamenti választásokat tartanak. A 151 fős nemzetgyűlés ülésén a 105 támogató 9 ellenszavazattal és négy tartózkodás mellett döntött a feloszlatásról. A kormány mandátuma az eredeti menetrend szerint október 14-én járt volna le, és az alkotmány szerint a választásokat december végéig kellett volna megtartani. Ezt hozta most előre az Andrej Plenković kormányfő vezette konzervatív-liberális koalíciós kabinet a nyár elejére. Az új választások időpontját Zoran Milanović államfő írhatja ki. A választásokat az alkotmány szerint a parlament feloszlatásától számított 30-60 napon belül kell megtartani. Így négy vasárnap kínálkozik a szavazás lebonyolítására: június 21. és 28., valamint július 5. és 12.

Horvátországban legutóbb 2016. szeptember 11-én rendeztek parlamenti választásokat, amelyet a HDZ nyert meg, de minthogy egyedül nem tudott kormányt alakítani, ismét a Híd Függetlenek Listájával (Híd) lépett koalícióra. A jelenlegi konzervatív-liberális koalíciós kormánynak 2017 júniusában szavazott bizalmat a horvát parlament, miután a HDZ megszakította az együttműködést a Híddal, és koalícióra lépett a Horvát Néppárttal (HNS). A kormánykoalíciót, mely 79 szavazattal rendelkezik a 151 fős parlamentben, támogatja még a nyolc kisebbségi képviselő, valamint Milan Bandić zágrábi polgármester BM 365 nevű pártja és néhány kisebb párt képviselője is.

nemzetgyűlés
Horvátország
parlament

Most

17:13, Frissítve: 17:34

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.