Ugrás a tartalomra

A Fidesz tagságról tárgyal ma az Európai Néppárt Brüsszelben

2019.03.20
15:52
2019.03.20
18:54
Forrás
Pannon RTV
Nagy médiafigyelem övezi Brüsszelben az Európai Néppárt közgyűlését, amelyen a Fidesz sorsáról döntenek. A tervezettnél legalább fél órával később kezdett ülés nem sajtónyilvános.

A Fidesz delegációját az EPP mai közgyűlésén Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke, a Fidesz pártelnöke vezeti. Mint arról már korábban beszámoltunk, a Fidesz Európai Néppártból való kizárását 13 tagpárt kezdeményezte Joseph Daulnál, az EPP elnökénél. Manfred Weber, a Néppárt Európai bizottsági csúcsjelöltje személyesen látogatott el a szavazás előtt Budapestre, ahol három feltételt szabott Orbán Viktornak azzal kapcsolatban, mit kell tennie a Fidesznek, ha továbbra is a pártcsaládban akar maradni. Ezek szerint Orbán Viktornak bocsánatot kell kérnie a plakátkampány miatt, illetve le kell állítania Brüsszel elleni kampányát, és biztosítania kell a Közép-európai Egyetem megmaradását Budapesten.

Az EU magas rangú vezetői és Orbán Viktor magyar miniszterelnök pártja között hónapok óta gyülemlik a feszültség. A helyzet akkor vált tarthatatlanná, amikor a magyar kormány egyik legújabb plakátkampányában azzal vádolta az Európai Bizottság elnökét, hogy olyan migrációs politikát erőltet, amely alapjaiban fenyegeti Magyarország biztonságát. Jean-Claude Juncker ezekkel a szavakkal ítélte el a kampányt: "A magyarországi konzervatívok semmilyen módon nem képviselik a keresztény demokrácia értékeit, és nincs helyük az Európai Néppártban."

A Fidesz európai néppárti tagságának felfüggesztését javasolta a német Kereszténydemokrata Unió elnöke, Sebastian Kurz osztrák kancellár pedig azt mondta, fél évre függesztené fel a Fidesz EPP-tagságát.

Felfüggesztés esetén a Fidesz azonnal elhagyja az Európai Néppártot - ezt pedig már a magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter, a Fidesz alelnöke mondta a MTI-nek. Gulyás Gergely hozzátette, a Fidesz akkor tud az Európai Néppártban maradni, ha nem csupán a párt kizárására, de tagságának felfüggesztésére sem kerül sor. A Fidesz és az ország méltóságáról is szó van – fogalmazott a magyar miniszter, aki Brüsszelből nyilatkozott az MTI-nek. Az elmúlt hetekben a Fidesz mindent megtett a kompromisszum érdekében, a néppárt csúcsjelöltje, Manfred Weber által szabott feltételeket teljesítette – jelentette ki a politikus. Gulyás Gergely emlékeztetett: a kizárást a pártcsaládból a néppárt tizenhárom bevándorláspárti tagpártja kezdeményezte, amelyeknek együttesen 34 mandátuma van a 217 fős frakcióban.

Egyes sajtóhírek szerint azonban egyre erősebben az a kérdés, hogy a Fidesz akar-e maradni egy egyre inkább bevándorláspárti irányba tartó Néppártban, és hogy kikkel alkot majd új szövetséget, egy valódi kereszténydemokrata tömörülés létrehozásában, illetve hogy kik követik a Fideszt.

A Néppárt ugyanis megosztott és a következetesen kereszténydemokrata, bevándorlásellenes Fidesz megnehezíti a várható koalíciót a szocialistákkal, a liberálisokkal és a szélsőbaloldali zöldekkel - viszont egy Fidesz nélküli Néppárt még rosszabbul járhat, főleg, ha több párt is követi a Fideszt. Ez oda vezethet, hogy Manfred Weber, a néppárti csúcsjelölt elnöki reményeiről is lemondhat.
Az EPP közgyűlésen Szerbia szavazati joggal rendelkező két tagpártja, a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség is részt vesz. Pásztor István, a VMSZ elnöke tegnap a Szabadkai Magyar Rádiónak azt nyilatkozta, ott lesz a közgyűlésen, és pártja mindenképpen azt a megoldást támogatja majd, ami a Fidesz érdekeit helyezi előtérbe.

Fidesz
Európai Néppárt

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.