Ugrás a tartalomra

Folytatódik a párbeszéd Belgrád és Pristina között

2018.07.18
13:12
2018.07.18
17:02
Forrás
Pannon RTV
Koszovó függetlenségének elismerését kívánja elérni Pristina a Belgráddal folytatott tárgyaláson - nyilatkozta a koszovói küldöttség ma Brüsszelben.

A belga fővárosban Aleksandar Vučić szerb államfő és Hashim Thaci koszovói elnök újra tárgyalóasztalhoz ült európai uniós közvetítéssel. A téma továbbra is a viszonyok normalizálása és a párbeszéd folytatása volt. A szerb elnök azt szeretné, ha mindkét fél érdekeit figyelembe vennék és közös nevezőre jutnának a fontos kérdésekben, és mindenekelőtt, hogy megőrizzék a békét és a stabilitást.

A párbeszéd folyamatának felgyorsítása állt a Belgrád és Pristina közötti mostani megbeszélések középpontjában. A koszovói polgárok európai uniós vízumliberalizációjáról is tárgyaltak. Az egyeztetésen Aleksandar Vučić szerb és Hashim Thaci koszovói államfő mellett ezúttal is jelen volt Federica Mogherini, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője.

A koszovói delegáció bővített összetételben érkezett a belga fővárosba. Ramush Haradinaj miniszterelnök is a helyszínre utazott, két helyettese és a koszovói parlament elnöke, valamint Behgjet Pacolli külügyminiszter társaságában. A koszovói fél konkrét elvárásokkal érkezett Belgiumba. Függetlenségük elismerését kérik Szerbiától.

Kadri Veseli, elnök, Koszovói Parlament: „Szerbia ismerje el függetlenségünket a megbékélési folyamat keretében. Tisztelnünk kell Szerbia függetlenségét is. Békében és jólétben szeretnénk együtt élni a Balkánon, mint független államok.”

Ramush Haradinaj koszovói miniszterelnök is arról beszélt, hogy Koszovó függetlenségének elismerése a legfontosabb.

A Szerbiai RTV tudósítása szerint a szerb fél kedvezőbb helyzetből ült a tárgyalóasztalhoz, hiszen Emmanuel Macron francia elnök is támogatja az ország törekvéseit, amiről Aleksandar Vučić folytatott megbeszélésén adott hangot. A szerb elnök a párbeszédet követően úgy fogalmazott, hogy összetett és nehéz volt a tárgyalás. Megegyezés pedig most sem született.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Az albánok és Thaci mindent megszeretnének kapni. Mindent a koszovói albánok számára szeretnének. Mi arra törekszünk, hogy kompromisszumos megoldást találjunk, hogy egyetlen oldalnak se kelljen szégyenkeznie. Ami az érdekeket illeti, én természetesen Szerbia és a szerb oldalért küzdök. Úgy, hogy a másik fél érdekei se legyenek teljesen figyelmen kívül hagyva. Mindenesetre, nem volt egy könnyű megbeszélés. Egyikőnk sincs könnyű helyzetben.”

Fotó:Tanjug/Dragan Kujundžić

Az Európai Unió vezetői azt várják, hogy az elkövetkező időszakban intenzívebbek legyenek majd a megbeszélések Belgrád és Pristina között. Hiszen ez a régió stabilitása és Szerbia eurointegrációjának szempontjából is kiemelten fontos.

Aleksandar Vučić
Hashim Thaçi
Koszovó
Szerbia

Most

14:43, Frissítve: 14:50

A győzelem napját ünneplik Moszkvában

Katonai felvonulást tartottak Moszkvában a Győzelem napja alkalmából. Oroszország május 9-én a második világháború idején Németország felett aratott győzelemre emlékezik.

Népszerű

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.