Ugrás a tartalomra
Tanjug/Rade Prelić

Folytatódik a vita a költségvetés módosításáról

2022.11.08
15:46
2022.11.08
18:20
Forrás
Pannon RTV
Az átlagfizetés, a minimálbér és a munkanélküliségi arány - egyebek mellett ezek a témák voltak ma terítéken az ülésen. Az ellenzéki képviselők kifogásolták a költségvetéssel kapcsolatos változtatásokat. A kormánykoalíció támogatja a módosításokat.

A Vajdasági Magyar Szövetség támogatja a költségvetés módosítására vonatkozó javaslatot - erősítette meg a parlament keddi ülésén dr. Pásztor Bálint. A Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője felszólalásába kitért az egyik legfőbb Vajdaságot is érintő projektre.

„Itt van a vasútépítési projekt Belgrád és Budapest között. Erre 5,8 milliárd dinárral többet irányoztak elő a költségvetés módosításában, mint az eredeti, 2022-es költségvetési javaslatban. Ennek oka az, hogy a polgárok érdekeinek maradéktalan tiszteletben tartása miatt bizonyos előre nem látható munkákra is biztosítanak pénzeszközöket. Ugyanis az ilyen nagy projekteknél mindig kiderül, hogy valami még javításra szorul, utat vagy gázvezetéket kell átépíteni, vagy bármi mást meg kell tenni annak érdekében, hogy a lakosok normális keretek között élhessék az életüket.”

Szerbiai RTV

Borislav Novaković ellenzéki köztársasági parlamenti képviselő a szerbiai átlagfizetés összegét bírálta. A néppárti politikus szerint ugyanis az itt élők nem tudnak 640 euróból megélni. Novaković úgy fogalmazott, még az 1990-es években is jobb volt az életszínvonal az országban, mint most.

„Ha visszatekint az 1990-es évekre, miniszter úr, akkor megtalálja azt az adatot, hogy 6 márka volt a fizetés. Ez százszor jobb volt, mint most. Tehát, példákkal minden bizonyítható és vitatható is. Azonban, ha itt biztosítja Szerbia polgárait, hogy a törekvéseiket, a vágyaikat, a szükségleteiket és az ambícióikat bele kell sűríteniük 640 euróba, és ettől még boldognak is kell lenniük, mert ez óriási előrelépés, erről azt gondolom, hogy tévedés.”

Szerbiai RTV

Az ülésen a jelenlegi átlagbér értékét, a minimálbér összegét és a munkanélküliségi arányt vetette össze a 2012-essel Siniša Mali szerb pénzügyminiszter. Eszerint 2012-ben a foglalkoztatottak száma 1,8 millió fő volt, ma pedig már 2,3 millió embernek van munkahelye.

„Nem tudom, hogy az önök 15 ezer dinárja mennyivel volt jobb a jelenlegi 40 ezer dinárnál, és hogy Szerbia polgárai hogyan élhettek jobban akkor. Ha a 2012-es évi nettó keresetet nézzük, akkor ez 331 euró volt, és ez a 2022-es év végére 720 euró lesz.”

Tanjug/Rade Prelić

A szerb pénzügyminiszter Novaković kritikájára még úgy reagált, hogy korábban minden negyedik állampolgár munkanélküli volt, míg a fiatalok körében ez meghaladta az 50 százalékot. Ennél pedig ma már sokkal jobb a helyzet.

parlament
költségvetés módosítás
Pásztor Bálint
VMSZ
Borislav Novaković
Siniša Mali

Most

09:54, Frissítve: 10:01

Busóbemutató a VM4K-ban

A busómaszkfaragás fortélyaival és a busójárás történetével ismerkedhettek meg csütörtök este mindazok, akik ellátogattak a szabadkai VM4K Klubhelyiségébe.
07:22, Frissítve: 08:00

Lehűlést hoz a borulás

Ma túlnyomóan felhős idő várható. Először Szerbia északi részén, tehát Vajdaságban lesz egyre borultabb az ég, a felhősödés azután az ország többi részére is kiterjed.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.