Ugrás a tartalomra
Tanjug/Dragan Kujundzic

Folytatódik a Belgrád és Priština közötti párbeszéd

2021.07.19
15:16
2021.07.19
19:43
Forrás
Tanjug
A találkozón Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói miniszterelnök ült tárgyalóasztalhoz.

Elkezdődött a Belgrád-Pristina közötti politikai párbeszéd következő szakasza az Európai Unió közvetítésében. Aleksandar Vučić szerb elnök Miroslav Lajčak európai uniós különleges megbízottal találkozott Brüsszelben, ezt követően pedig Josep Borrell-lel, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével és Albin Kurtival, Koszovó miniszerelnökével tárgyalt majd az uniós képviselők közvetítésében. A szerb elnök szerint az albán képviselőkkel való megbeszélés nagyon fontos, mert csak ezzel lehet megőrizni a békét és stabilitást. A találkozóval kapcsolatban Josep Borrell is megszólalt.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője: „Koszovó és Szerbia le kell, hogy zárja a fájdalmas múltjuk fejezetét egy széles körű és jogilag kötelező érvényű megállapodással, normalizálniuk kell a kapcsolatukat annak érdekében, hogy állampolgáraikat az európai jövő felé vezessék. A jövő fontosabb, mint a múlt.”

Semmiről sem sikerült megállapodnunk - nyilatkozta Aleksandar Vučić szerb államfő Brüsszelben. Az albán fél három emberiesség ellen elkövetett bűncselekménnyel vádolta meg a szerbeket. Az 1878-as és 1999-es eseményeket is felhozták - emelte ki az államfő. A párbeszéd alkalmával Szerbia elnöke arról is tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az év eleje óta 80 etnikai és vallási indíttatású támadás érte a koszovói szerbeket. Kifejtette, hogy szó volt arról, hogy Pristinának meg kell alakítania a Szerb Községek Közösségét, Belgrád ugyanis arra törekedett, hogy minden feltételt teljesítsen, amit az Európai Unió szabott.

„Nagyon nehéz irracionális emberekkel beszélni. Nem szeretnék súlyosabb szavakat használni. Nagyon nehéz. Nagyon nehéz, amikor minden mondat arról szól, hogy nézzünk szembe a múlttal. Amikor meg megkérdezi, hogy miről is van szó, akkor azt mondják, hogy 1878-ról, 1999-ről. Akkor eszükbe jut Orahovac és elmondják, hogy mennyi embert öltek meg ott. Mi meg elmondtuk, hogy tegnap volt 23 éve, hogy 84 szerbet megöltek ott, ebből 14 Kostićot. Ez őket nem érdekli. Mi megértjük, hogy mindkét oldalról voltak bűntettek. Ezt azonban ők nem értik. Ők ezt nem akarják belátni. Ők úgy állítják be, hogy kizárólag ők az áldozatok.”

Belgrád-Pristina
Aleksandar Vučić
Albin Kurti

Most

22:03, Frissítve: 22:18

2700 fertőzött az észak-bácskai körzetben

Egy hét alatt több mint 25 százalékkal emelkedett az aktív koronavírus-fertőzöttek száma az észak-bácskai körzetben - mondta a Közügyekben dr. Bohucki Nebojsa. Egyre többen kerülnek kórházba és lélegeztetőgépre is.
20:46, Frissítve: 21:54

Sofőrhiány van Szerbiában

Egyre nagyobb gondot okoz a világban és Szerbiában is a sofőrhiány. A szakértők szerint az egyik probléma, hogy minden harmadik sofőr hamarosan eléri a nyugdíjkorhatárt és gondok lehetnek az utánpótlással.
18:25

Katonai puccs Szudánban

Szudánban totális katonai puccs zajlik, amelyet a népnek meg kell akadályoznia, a hadsereg őrizetbe vette a kormány legtöbb tagját és több kormánypárti pártvezetőt - közölte az ország tájékoztatási minisztériuma.
18:17

Telefonon egyeztetett Johnson és Putyin

Telefonos megbeszélést tartott az egy hét múlva Glasgowban kezdődő nemzetközi klímacsúcsról és a kétoldalú kapcsolatokról Boris Johnson brit miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő.

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.

Összedőlt egy buszmegálló Szabadkán

Összedőlt egy buszmegálló Szabadkán az Ivan Sarić Műszaki Iskolával szemben, miután annak kedden a reggeli órákban nekihajtott a Subotica-trans Utasszállító Közvállalat autóbusza.