Ugrás a tartalomra

Folytatódott Szerbia 2024-es költségvetéséről szóló vita

2023.10.24
17:46
Forrás
Pannon RTV, Szerbiai RTV
Ma is folytatódott a Szerbia 2024-es költségvetéséről szóló vita. Annak ellenére, hogy a napirenden a büdzsé szerepelt, az ellenzéki képviselők számos mulasztást és visszaélést róttak fel a hatalmi tömörülésnek.

A hatvan napirendi pont közül a legjelentősebb az ország jövő évi költségvetése. A parlamenti ülés második napján a képviselők módosító indítványainak megtárgyalása került sorra. Biljana Đorđević, a Zöld-baloldali Front köztársasági parlamenti képviselője szerint az ország tavalyi zárszámadását is meg kellene tárgyalni, mivel szerintük a 2022-es évben is hatalmas pénzeszközöket költött el az állam a pénzügyi tartalékokból.

Biljana Đorđević, köztársasági parlamenti képviselő, Zöld-baloldali Front: „A zárszámadás szerint a pénzügyi tartalékok felhasználását rekordértékű, 122 milliárd dinár értékben változtatták meg, több mint egymilliárd euró értékben. Rekorderedmény, amióta ez az intézmény létezik. Ebből 61 milliárdot államtitoknak nyilvánítottak. Nem adtak semmilyen magyarázatot arra, hogy ez miért van így.”

Siniša Mali pénzügyminiszter elmondta, nincs szó államtitokról, csak bizalmas információkról, nem összetévesztendő fogalmakról. Hozzátette, a kormánynak a 2022-ben kialakuló válságokra kellett reagálnia. „Tudhatta valaki a 2022-es költségvetés elkészítésekor, valamikor 2021 novemberében, hogy konfliktus tör ki Ukrajnában? Hogy energiakrízis következik be, hogy az energiahordozók ára az egekbe szökik? Nem tudhattuk, sem önök, sem mi. Ahogy elkezdődött a krízis, azonnal cselekedtünk, az államfő is mondta, nem adjuk meg magunkat, megküzdünk ezzel a krízissel is mint ahogy mindegyikkel.”

Mali arról beszélt, hogy a Szerbiai Gázműveknek és a Szerbiai Villanygazdaságnak utalt többleteszközöknek köszönhetően az országban nem kellett korlátozásokat bevezetni, sem az otthonok fűtése, sem az áramszolgáltatás területén, mindez pedig a közvállalatok könyvelésében is lekövethető.

parlament
költségvetés

Most

16:29, Frissítve: 16:43

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya, Zenta község területén ma, Szabadkán és több önkormányzatban vasárnap, a szórványban pedig szükség esetén hétfőn és kedden gyűjtik az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogatói aláírásokat.
15:45, Frissítve: 16:04

Hömpölygő tömeg a Fruška gora-i maratonon

Extrém és ultramaraton. Hatvan kilométeres közép- vagy harminc-egynéhány kilométeres rövid távú, nyugat, dél vagy éppen kelet irányba tartó távok.
Hömpölygő tömeg a Fruška gora-i maratonon
15:14, Frissítve: 15:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.