Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Folytatódtak a kölcsönös rakétatámadások Izrael és az iszlamista szervezetek között

2021.05.16
18:09
2021.05.18
13:19
Forrás
MTI
Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden erejét latba veti, hogy tűzszünet legyen az izraeliek és a palesztinok között - nyilatkozta a szervezet főtitkára.

Vasárnap is folytatódtak a kölcsönös rakétatámadások Izrael és a Gázai övezet iszlamista szervezetei között. A Falak őrzői hadművelet hetedik napján elsősorban a Gázai övezet környékén lévő izraeli településeket érték el az övezetből kilőtt rakéták. A harcok hétfő esti megindítása óta mintegy háromezer rakétát lőttek ki Izrael irányába gázai fegyveresek. Korábban az izraeli hadsereg tovább folytatta kiterjedt támadásait Gázában. Az övezetből eddig 181 halálesetet jelentettek, köztük 52 gyermek és 31 nő vesztette életét. Vasárnap a Hamász alagútjai elleni légitámadásokban voltak újabb áldozatok a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál szerint.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár, az ENSZ Biztonsági Tanácsának online ülésén kiemelte, hogy a forrongás az egész régióra átterjedhet, ezért mielőbb véget kell vetni az erőszaknak. A főtitkár elmondta, hogy a legfőbb feladat, hogy a békítő tárgyalások mielőbb eredményesek legyenek. Ehhez azonban az kell, hogy mindkét oldal segítse ezt a folyamatot - fogalmazott Guterres.

Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana

A 11-es közszolgálati TV beszámolója szerint az izraeli biztonsági kabinet négyórás ülésén nem került napirendre a tűzszünet kérdése, noha egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik az izraeli kormányra, és a katonai rádió értesülései szerint már a hadművelet ötödik napján teljesítették az eredeti haditervben meghatározott célokat.

A feszültség április közepén újult ki, ezúttal azért, mert zsidó telepesek Jeruzsálem keleti részén ki akartak költöztetni palesztin családokat otthonukból, és a palesztinok tiltakoztak ez ellen. Szintén fokozta a feszültséget, hogy izraeli rendőrök intézkedtek az Al-Aksza mecsetnél, és a palesztinok emiatt is tiltakozta

Izrael
palesztin
Gáza

Most

20:02

Vučić: Ukrajna a fő téma Davosban

Ukrajna kérdése játszik központi szerepet a Davosi Világgazdasági Fórumon, erről beszélt a szerb köztársasági elnök a szerb közmédiának, aki maga is részt vesz a rendezvényen.
19:33

Korszerű gépek és újítások kellenek

Sokan szeretnének korszerű gépeket vásárolni az Újvidéki Mezőgazdasági Vásáron. A beruházás azonban sokba kerül - mondják a termelők. Aki teheti, pályázati lehetőségeken keresztül próbál fejleszteni.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.