Ugrás a tartalomra

Franciaország visszahívta washingtoni és canberrai nagykövetét

2021.09.18
08:18
2021.09.18
08:30
Forrás
Szerbiai RTV, MTI
Franciaország példa nélküli diplomáciai válságba került pénteken az Egyesült Államokkal és Ausztráliával, miután az előző nap kipattant tengeralattjáró-ügy miatt visszahívta washingtoni és canberrai nagykövetét.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter közölte, hogy a lépésre a helyzet komolysága késztette Emmanuel Macron francia elnököt. A Fehér Ház szóvivője azt mondta: sajnálják a francia lépést, és megpróbálják kiengesztelni Párizst. Canberra egyelőre nem reagált saját nagykövetük visszahívására. A diplomáciai válság előzménye, hogy az Egyesült Államok, Ausztrália és Nagy-Britannia új biztonsági partnerségi szerződést kötött, és ezzel összefüggésben Ausztrália úgy döntött, hogy nukleáris meghajtású tengeralattjárókat vásárol az Egyesült Államoktól, egyúttal felmondja a Franciaországgal kötött, dízel- és elektromos meghajtású tengeralattjárók gyártásáról szóló szerződését. Emiatt Franciaország 65 milliárd dollártól esik el.

Franciaország
Párizs
Amerikai Egyesült Államok
Ausztrália
Emmanuel Macron
Fehér Ház
Canberra
Washington
Nagy-Britannia
Jean-Yves Le Drian

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.