Ugrás a tartalomra

G7: Arra kell törekedni, hogy Oroszország ne tudja megkerülni a szankciókat

2022.03.24
13:02
2022.03.24
17:36
Forrás
Szerbiai RTV, Euronews, BBC
Egyetértettek abban is, hogy komolyabb büntető intézkedésekre van szükség.

Arra kell törekedni, hogy Oroszország ne tudja megkerülni az ellene bevezetett szankciókat - erről egyeztettek a Hetek, azaz a világ hét gazdasági nagyhatalmát tömörítő államok képviselői. A G7 néven ismert tömörülés, azaz Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Németország, Kanada, az Amerikai Egyesült Államok és Japán képviselői egyetértettek abban, hogy komolyabb szankciókra van szükség annak érdekében, hogy megfékezzék az orosz agressziót. Boris Johnson brit miniszterelnök kifejtette, hogy Moszkva aranytartalékát kell célba venni, elérve, hogy ne tudják felhasználni, értékesíteni.

Stoltenberg: további szankciókra van szükség. Bulgáriában, Szlovákiában, Magyarországon és Romániában is erősíti állásait és haderejét a NATO - mondta a NATO rendkívüli ülését követően Jens Stoltenberg.

Az euroatlanti szövetség főtitkára kiemelte, hogy erre azért van szükség, hogy egységet és erőt sugározzanak. Elmondta, hogy tengeralattjárókat, hadihajókat és gyors reagálású légi egységeket telepítenek a mediterrán térségbe, valamint a veszélyeztetett balti államok közelébe, ezzel is erősítve a katonai jelenlétet. Stoltenberg szerint erre azért van szükség, hogy ne szélesedjenek ki a harcok és ne legyen háború a NATO és Oroszország között.

Arról is beszélt, hogy további katonai segítséget is nyújtanak Ukrajnának. Emellett arról is döntöttek, hogy fokozatosan dolgoznak majd azon, hogy az euroatlanti tagállamok függetlenedjenek az orosz energiahordozóktól. Azt, hogy milyen további lépések tesznek annak érdekében, hogy megfékezzék Moszkvát, arról a NATO júniusi ülésén fognak egyeztetni.

Nem lehet repüléstilalmi zónát kialakítani Ukrajna felett, mert az tovább mélyítené a háborút és kiszélesítené a konfliktust - erről beszélt a rendkívüli ülésen Jens Stoltenberg. A szövetség főtitkára elmondta, hogy további szankciókra van szükség annak érdekében, hogy mihamarabb befejeződjön a háború.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy tárgyalni kell az euroatlanti katonai szövetség megerősítéséről, de minden körülmények között el kell kerülni a NATO és Oroszország közötti háborút.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra kérte a katonai szövetség tagjait, hogy mielőbb segítsenek megfékezni az orosz támadást, hiszen szavai szerint Moszkva már foszforbombákat is bevetett.

Brüsszelben ma tartják a G7-ek és az EU vezetőinek ülését is, amelynek témája szintén Ukrajna és a háború lesz.

Joe Biden is a belga fővárosba utazott.

Három találkozón is részt vesz az amerikai elnök. Az Egyesült Államok első embere az Oroszországgal szembeni szankciók szigorításáról és további kiterjesztéséről tárgyal. Vélhetően azt is bejelenti, hogy az uniós tagállamok, illetve Európa más országai függetleníthetik magukat az orosz energiahordozóktól.

A német kancellár ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ez a szétválás nem történhet hirtelen, hiszen az átállás egy olyan folyamat, amelyet át kell gondolni, az új források felkutatása pedig időigényes.

Közben Spanyolország, Görögország, Portugália és más államok is azt szeretnék, ha az EU szabályozná az energiaárakat. Van olyan tagállam is, amely a zöld energiában látja a megoldást, a közép-európai tagállamok pedig inkább óvatosságra intenek.

Joe Biden egyébként elsőként a NATO országainak rendkívüli egyeztetésén vesz részt, majd a G7-országok ülésén is jelen lesz, illetve az EU-csúcson is egyeztet európai kollégáival.

Ukrajnában már 29. napja tart a háború. Folytatják a civilek kimenekítését a humanitárius folyosókon, bár szerdán fele annyi ember távozott, mint az előző napokban. A legnehezebb helyzetben továbbra is Mariupol városa van, ott a legélénkebb a harc.

G-7
EU
Európai Unió
Ukrajna
háború
Brüsszel

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.