Ugrás a tartalomra

„A háború rendkívüli módon megnehezíti a kisebbségi jogérvényesítést Ukrajnában”

2023.07.21
13:31
2023.07.21
17:03
Forrás
Pannon RTV
A több mint ötszáz napja tartó háború rendkívüli módon megnehezíti a kisebbségi jogérvényesítést Ukrajnában, 2O17 óta folyamatosan szűkülnek a kisebbségi jogok az országban – nyilatkozta a Pannon RTV-nek Tusnádfürdőn Bocskor Andrea.

2019-ben szűkültek a nyelvhasználati lehetőségek az élet minden területén, emellett új kisebbségi törvény született, amely a negatív csúcspontot jelenti. Ekkortól ugyanis megszűnt a kulturális autonómiához való jog, vagy a szimbólumhasználat lehetősége is – részletezte a Fidesz kárpátaljai származású EP-képviselője. Mindez nem felel meg Ukrajna nemzetközi kötelezettségvállalásainak és a kisebbségvédelmi elveknek sem, ami egyébként elvárható lenne egy olyan országtól, amely csatlakozni kíván az Európai Unióhoz - hangsúlyozta. Bocskor ugyanakkor arról is beszélt, hogy az Európai Unió is furcsa módon áll hozzá a kisebbségi kérdéshez.

„Látjuk azt, hogy minden olyan kisebbséghez, például a nemzeti kisebbséghez való viszonyulás, azt megpróbálja a tagországokra kiosztani, és azt mondja, hogy ebbe neki nincs beleszólása. Ezt láttuk a Minority Safe Pack kapcsán is, az ügy kezelésében. De mindazon kisebbségekkel, amik számukra kedvesek, és hasznosak, mint például a szexuális kisebbségek, a különböző etnikai kisebbségek, azokkal viszont foglalkozik, ami úgy gondoljuk, hogy nem helyes.”

haború
Kárpátalja
Tusnádfürdő
Fidesz
Bocskor Andrea
Minority Safe Pack

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.