Ugrás a tartalomra

A haladók így reagálnak Tomislav Nikolić lépésére (videó)

2017.02.17
14:57
Továbbra is a közelgő elnökválasztástól hangos a szerbiai közélet
Továbbra is a közelgő elnökválasztástól hangos a szerbiai közélet. Hírek röpködnek, sajtónyilatkozatok színesítik a mindennapokat. Mindez annak ellenére, hogy a kampány még el sem kezdődött hivatalosan. Tomislav Nikolić esetleges jelöltsége továbbra is napirenden van, mint ahogyan Aleksandar Vučićtyal való viszonya is. Az utóbbi napokban Aleksandar Vučić jelenlegi kormányfő és Tomislav Nikolić köztársasági elnök közötti viszony került előtérbe. Egyes sajtóinformációk tényként közölték, hogy Nikolić indul az elnökválasztáson, annak ellenére, hogy Vučićot jelölte a haladók elnöksége. Sőt, olyan hírek is napvilágot láttak, miszerint Nikolić levélben kérte a szerb miniszterelnököt, hogy adja át neki a pártelnöki, valamint a kormányfői posztot is. Hogy volt-e valóban a jelenlegi államfőnek ilyen jellegű kérése, azt nem erősítette meg, de nem is cáfolta senki. Miloš Vučevićnek, a Szerb Haladó Párt alelnökének kijelentése azonban árulkodó lehet. Újvidék polgármestere elmondta, hogy az SZHP elnöksége elutasította azt az ajánlatot, amelyet Tomislav Nikolić államfő Aleksandar Vučićnak tett az elnökválasztással kapcsolatban. Vučević azonban a részleteket nem kívánta elárulni. A szerb kormányfő megszólalt pénteken. Christian Kern osztrák kancellárral közösen tartott pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette, nem marad már sokáig tisztségében. Nikolić esetleges jelöltségével kapcsolatban pedig a következőket mondta. Aleksandar Vučić, miniszterelnök, Szerbia: „Nem szeretnék szinte semmit kommentálni a napi aktuálpolitikai kérdésekkel kapcsolatban. Ma lehetőségem van arra, hogy egyeztessek a barátunkkal, Christian Kernnel, amelynek fontos jelentősége van. Nem akarok foglalkozni a pletykákkal, a féligazságokkal, azokkal a témákkal, amelyek nem az országgal, hanem a politikai pártokkal kapcsolatosak. Ami az én személyes véleményemet illeti, csak megfelelő és felelős szavakat tudok mondani a köztársasági elnökről.” Vučić hozzátette, nyitott arra, hogy az államfővel együttműködjön.



Felelőtlennek minősítette Tomislav Nikolić viselkedését Zorana Mihajlović. A Szerb Haladó Párt elnökségi tagja szerint ez sem a jelenlegi államfő korához, sem a betöltött funkciójához nem méltó. Zorana Mihajlović, közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési miniszter, Szerbia: „Valóban meglepődtünk az egésznek a módján, mert az egésznek a mikéntje nem volt korrekt, de meglátjuk, az elkövetkező időszakban mi történik. Azt gondolom, hogy ami most történt, valamilyen módon beárnyékolja Tomislav Nikolić Szerb Haladó Pártban és a politikai közéletben betöltött szerepét.” Mihajlović hangsúlyozta, a haladók egyhangúlag döntöttek Aleksandar Vučić jelöltségéről, azért, hogy már az első körben megnyerjék az elnökválasztást. Mint mondta, a rendkívüli parlamenti választások lehetősége jelenleg nem téma. A nap egyébként is összetett politikai folyamatait még jobban bonyolította, hogy a jelenlegi államfő is megszólalt, igaz mindezt elég szűkszavúan tette. Újságírók várakoztak hosszasan a Szerbia Palotában az éppen az osztrák kancellárral tárgyaló Tomislav Nikolićra. Ő azonban annyit mondott, várjanak még egy kicsit, arra a kérdésre válaszolva, hogy beszélne-e a jelöltségről.

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.