Ugrás a tartalomra

Három új minisztériummal bővülhet az új kormány

2020.10.24
13:43
2020.10.24
22:26
Forrás
Pannon RTV
A következő minisztériumi felépítésre vonatkozó törvényjavaslatról kezdett vitát a szerbiai köztársasági parlament. A szavazás hétfőre várható.

Amennyiben ezt elfogadják, az új kabinet 21 minisztériummal rendelkezne, hárommal többel, mint eddig. Az egyik a demográfiával és családpolitikával, a másik az emberi- és kisebbségi jogokkal, nemek közötti egyenjogúsággal és a társadalmi párbeszéddel, a harmadik pedig a falu- és vidékfejlesztéssel foglalkozna.

Sürgősségi eljárással került a köztársasági parlament elé a minisztériumokról szóló törvényjavaslat. Vladimir Đukanović, a Szerb Haladó Párt képviselője szerint a három új minisztérium közül különösen fontos szerepet tölt majd be a falu- és vidékfejlesztéssel foglalkozó tárca: „Egyáltalán nem fontos, melyik pártnak melyik tárca jut. Ennél sokkal fontosabb, hogy melyik miniszter tud tenni ezért az országért és a népért. Köszönöm szépen, és kérem, szavazzuk meg ezt a törvényt.”

Dragan Marković Palma, az Egységes Szerbia köztársasági parlamenti képviselője is elsősorban a vidékfejlesztéssel megbízott minisztérium létrehozását üdvözölte. Egyrészt azért, mert a mezőgazdasági miniszter nem tud minden faluba eljutni, másrészt pedig, mert rohamosan elnéptelenednek a szerbiai falvak, és ezt a folyamatot meg kell állítani: „Először is meg kell néznünk, hogyan tartsuk meg a mezőgazdasági termelőket, és azokat a polgárokat, akik falun élnek. A szerbiai falvak 86 százaléka eltűnik. Elhagyják a fiatalok a falvakat, elmennek a városokba, és külföldre mennek.”

Kovács Elvira az ülésen azt üzente, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői csoportja számára nem kérdés, hogy igennel szavaznak: „A Vajdasági Magyar Szövetség frakciója üdvözli a tényt, hogy a törvényjavaslat, mint hallottuk, három új minisztériumot lát elő. Ezek létrehozása megegyezik a mi politikai célkitűzéseinkkel, mint ahogyan azt kihangsúlyoztam. Ugyanis a szóban forgó területek többé nem a hivatalok, irodák hatáskörébe tartoznának, hanem külön minisztériumok foglalkoznának velük, ami által, ezzel azt hiszem egyetértenek, még nagyobb politikai hangsúlyt kapnak.”

A kisebbségi jogok védelme nélkül nincs társadalmi párbeszéd sem, ezért jelentős az emberi és kisebbségi jogokkal, a nemek közötti egyenjogúsággal és a társadalmi párbeszéddel foglalkozó minisztérium létrehozása - tette hozzá. Kovács Elvira fontosnak tartja a falu- és vidékfejlesztéssel foglalkozó minisztérium megalakítását is, hiszen a vajdasági magyar közösség nagy része falun él. Orvosi rendelőkre, bankokra, hivatalokra, aszfaltozott utcákra, vezetékes ivóvízre lenne szüksége a falvaknak is, tehát jelentős közműfejlesztési beruházásokat kellene megvalósítani az élhetőbb kistelepülésekért. A VMSZ politikusa kitért a földművesnyugdíjakra is, hangsúlyozva, hogy elengedhetetlen, hogy a kistermelők az egészségügyi biztosítást és a járulékokat a birtokukban lévő földterület nagyságának, valamint bevételeik függvényében fizessék.

A törvény elfogadását követően fogja Ana Brnabić kormányalakító ismertetni a képviselőkkel az új kormány összetételét. A minisztériumokról szóló törvényjavaslatról sajtóinformációk szerint hétfőn szavaznak a képviselők.

minisztérium
minisztériumok
kormány
Vladimir Đukanović
Szerb Haladó Párt
SZHP
VMSZ
Dragan Marković Palma
Kovács Elvira
Egységes Szerbia
Vajdasági Magyar Szövetség
köztársasági parlament

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.