Ugrás a tartalomra

Hétfőn derül ki, melyik nemzetiségnek hány aláírást kell gyűjtenie az országos lista állításához

2018.02.18
11:16
2018.09.05
11:26
Forrás
MTI
A listával kedvezményes mandátumot lehet szerezni az Országgyűlésben, de a legutóbbi választáson egyik nemzetiségi önkormányzatnak sem sikerült.

Hétfőn derül ki, melyik országos nemzetiségnek hány aláírást kell gyűjtenie ahhoz, hogy országos nemzetiségi listát állíthasson az áprilisi magyarországi országgyűlési választáson.


Az országgyűlési választáson az országos nemzetiségi önkormányzat jogosult országos nemzetiségi listát állítani. A nemzetiségi lista állításához a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választók legalább egy százalékának ajánlása szükséges.

A Választási eljárásról szóló törvény rögzíti, hogy a szükséges ajánlások számának meghatározásakor azt kell figyelembe venni, hány, az országgyűlési választásra is kiterjedő hatállyal nemzetiségi választópolgárként regisztrált választó van az adott nemzetiség névjegyzékében a szavazás előtti 48. napon, azaz február 19-én.
 
Az országos lista állításához szükséges ajánlásszámot a hétfői adatok alapján a Nemzeti Választási Iroda állapítja majd meg.

A 13 országos nemzetiségi önkormányzat mindegyike jelezte a Nemzeti Választási Bizottságnál, hogy indulni kíván a választáson.

 

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.