Ugrás a tartalomra

A horvát külügyminisztérium elutasítja azt a belgrádi vádat, hogy beavatkozna Szerbia belügyeibe

2024.02.26
09:54
Forrás
MTI
A horvát külügyminisztérium elutasította azt a szerb vádat, hogy Zágráb beavatkozik a szomszédos ország belügyeibe.

A szerb kormányzat vasárnap küldött tiltakozó jegyzéket a horvát külügyminiszter azon kijelentése miatt, amelyben Gordan Grlić Radman "orosz szatellitnek" nevezte Aleksandar Vučić szerb elnököt. Belgrád szerint ezzel beavatkozott Szerbia belügyeibe. A horvát külügyminisztérium közleményében azt írta: Gordan Grlić Radman "tényeket közölt", amikor az Ukrajna ellen indított orosz háborúval összefüggésben egy interjúban úgy értékelte: Vučić kettős politikát folytat, emiatt pedig Oroszország "csatlósa és szatellitje". A szerb külügyi tárca rámutatott: az ilyen nyilatkozatok a Szerbia és a szerb nép iránti gyűlöletkeltés folytatását jelentik, és aláássák a térség békéjét és stabilitását elősegítő közös politikát. A horvát külügyminisztérium szerint ugyanakkor Szerbia ismét "tudatosan és szisztematikusan tagadja" az ukrajnai események természetére vonatkozó tényeket, és megmutatja valódi hozzáállását azokhoz. "Az európai családnak vannak saját értékei, amelyek magukban foglalják a nemzetközi rend tiszteletben tartását. Ezt a nemzetközi rendet megsértette a szuverén és független Ukrajna elleni orosz agresszió. Ezért ismét felszólítjuk Szerbiát, hogy hozza összhangba politikáját az Európai Unió közös kül- és biztonságpolitikájával, valamint álljon a történelem jó oldalára" - olvasható a horvát tárca közleményben, amely még hozzáteszi: nem lehet egyszerre EU-tagjelölt országnak lenni, és ennek minden előnyét élvezni, valamint nem elítélni az orosz agressziót. Az európai uniós tagságra törekvő Szerbia mindeddig nem csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz, és nem hangolta össze külpolitikáját az Európai Unióval, amit Belgrád azzal indokolt, hogy Szerbiát történelmi, vallási és kulturális kapcsolatok kötik Oroszországhoz.
 

Szerbia
Horvátország

Most

12:39, Frissítve: 12:49

Tavaszi nagytakarítás Tornyoson

A falu apraja-nagyja seprűt, lapátot és szemeteszsákot ragadott Tornyoson, hogy részt vegyen a hagyományos Föld napi munkaakción. Együtt igyekeztek széppé tenni a falut.
11:02, Frissítve: 11:09

Az ének összetart

A Szajkó énekegyüttes tartott önálló estet a Fokos zenekar kíséretében Kishegyesen. Galga menti, al dunai, székely, kalocsai, gyimesi dalok is szerepeltek abban a 9 népdalcsokorban, amivel az együttes készült.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.