Ugrás a tartalomra

Hszi Csin-pinggel, Kína államfőjével tárgyalt Aleksandar Vučić Pekingben

2018.09.18
14:55
2018.09.18
16:36
Forrás
Tanjug
A két államfő két fontos dokumentumot írt alá a mai napon. Ennek értelmében Kína kedvezményes hitelt biztosít Szerbia számára a belgrádi kerülőút kiépítésének megvalósítására.

Fotó: Tanjug/Dragan Kujundzic/bk

Hszi Csin-ping és Aleksandar Vučić találkozóján a kínai államfő elmondta, hogy Szerbia kiváló partnere Kínának, továbbá kijelentette, hogy őszintén támogatja az együttműködés fejlesztését a két ország között.

Szerbia és Kína baráti kapcsolatot ápol, amelyet továbbra is szeretnének megőrizni - mondta Aleksandar Vučić.

Fotó: Tanjug/Dragan Kujundzic/bk

A szerb államfő rámutatott arra, hogy számos gazdasági projekt valósul meg Szerbia és Kína között. A kezdeményezés nem csak Kína, hanem a régió minden országa számára jelentős lehet - szögezte le Vučić. „Szeretnénk gazdaságilag győzelmet aratni a régióban, gazdasági szempontból gyorsan fejlődni. Ezek olyan dolgok, amelyekre ebben a pillanatban szükségünk van, az egyik a bori bányászati és kohászati medence. Befektetnek Cerovóban, és biztosítanak 300 millió eurót, amely elengedhetetlen Cerovónak, és emellett beruházást valósítanak meg Majdanpekben is. Ez további 1,5 százalékos növekedést jelent számunkra, ami a bruttó hazai összterméket illeti. Ennek alapján hatalmas számokról beszélünk.”

Fotó: Tanjug/Dragan Kujundzic/bk

Hatalmas lehetőség a Kínával való együttműködés, nem csak a gazdasági fejlődés, hanem a munkahelyteremtés szempontjából is - folytatta a szerb elnök. A jó viszony záloga az is, hogy Szerbia évente tart kétoldalú találkozót Kína képviselőivel. Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „A kínai vállalatok minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy az államfőjüknek bemutassák a Szerbiában elért eredményeket. Ez a szerbiaiaknak több munkát, magasabb fizetést, magasabb jövedelmet jelent, azaz az ország felgyorsuló fejlődését.”

Fotó: Tanjug/Dragan Kujundzic/bk

Hszi Csin-ping hamarosan Szerbiába látogat - tette hozzá a szerb államfő. A többnapos kínai látogatás alatt egyébként több szerződést is megkötött a szerb delegáció a kínaiakkal. Ezek közé tartozik a nagybecskereki gumiabroncsgyárról szóló, valamint a bori bányászati és kohászati medence működtetésével kapcsolatos szerződés is.

Aleksandar Vučić
Hszi Csin-ping
államfő

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.