Ugrás a tartalomra
FoNet

Ilyen reakciókat váltott ki a koszovói hadsereg felállításának lehetősége

2018-12-07
15:33
2018-12-07
18:33
Forrás
Tanjug, Szerbiai RTV
Van, aki aggódik a hír hallatán, van, aki támogatná az elképzelést. A szerb miniszterelnök szerint a koszovói hadsereg megalakítása a szerbek ellen irányul.

Pozitív lépésnek tartja a koszovói katonaság felállítását Philip Kosnett, Pristina új amerikai nagykövete. Elmondta a leendő koszovói hadsereg a nemzetközi békefenntartókkal együttműködve biztosítaná a terület békéjét. A nagykövet azután mondta ezt, miután a NATO, Oroszország és Szerbia hevesen tiltakoztak a koszovói katonaság megalakulása ellen. A koszovói parlament december 14-én fog tárgyalni a katonaság megalapításáról.

Aggodalmának adott hangot Ana Brnabić szerb miniszterelnök, mert a bejelentések szerint a jövő héten a koszovói biztonsági erőket hadsereggé alakítják. A kormányfő szerint a hadsereg megalakítása a szerbek ellen irányul. „Egyetlenegy nemzetközi megállapodásban sincs olyan lehetőség, hogy az úgynevezett Koszovó ideiglenes pristinai önkormányzata saját katonaságot alapíthat. Egyben sem. Tehát ebben az esetben azoknak, akik a megbízást adták az UNMIK, az EULEX és a KFOR számára, muszáj beavatkozniuk.”

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sem támogatja a koszovói hadsereg létrejöttét. „Rosszul időzített most ez a lépés. Szembemegy számos NATO szövetséges ország tanácsával. Súlyos következményekkel járhat Koszovó jövőbeli euroatlanti integrációjának tekintetében. Ezzel egy időben a Pristina által bevezetett új vámok még jobban elmélyítik a szakadékot. Ezek a lépések tovább nehezítik az EU által közvetített Belgrád-Pristina párbeszédet.”

Ramuš Haradinaj koszovói miniszterelnök kijelentette, Szerbiának nem lesz mersze katonai erőt küldeni Koszovóba, és amennyiben ez megtörténne, az amerikaiak megvédenék Koszovót. A NATO-ban az Amerikai Egyesült Államok rendelkezik a legnagyobb haderővel. Egyébként Brüsszelben elkezdődött a NATO tagországok külügyminisztereinek találkozója, ahol a belgrádi Blic napilap értesülései szerint a külügyminiszterek megszavazták azt, hogy a következő tíz évben Koszovó nem alapíthat hadsereget.

Koszovó a balkáni bizonytalanság gócpontja - jelentette ki Szergej Lavrov. Az orosz külügyminiszter szerint megkérdőjeleződött az Európai Unió tekintélye és képessége, hogy a koszovói albánokat rávegye kötelezettségeik teljesítésére.

koszovói hadsereg
Ana Brnabić
NATO
Jens Stoltenberg
Ramush Haradinaj
Szergej Lavrov

Most

19:38

Bagolylesre invitál az Arcus

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület aktivistái bagolylesre invitálják a járókelőket a város központjában december 15-én, szombaton, 10 órától.

Népszerű

Pannon friss hír

Csődöt jelentett a Vojvodinaput vállalat

Csődöt hirdetett ki a nagybecskereki bíróság az útépítéssel foglalkozó Vojvodinaput vállalatban. A csődeljárás idén októberben indult - közölte a végzés indoklásában Ljiljana Popov, csődbíró.
petárda

Pénzbüntetés vár a petárdázókra

50 és 100 ezer dinár közötti büntetést ír elő a márciusban életbe lépett közrendről szóló törvény azok számára, akik petárdával vagy más pirotechnikai eszközzel megzavarják polgártársaik nyugalmát.