Ugrás a tartalomra

Ismét Szerbia az erőszak ellen című ellenzéki tüntetés Belgrádban

2023.05.19
21:48
2023.05.19
22:00
Forrás
Pannon RTV
A tiltakozás a parlament épülete elől indult 18 órakor.

A május 3-án és 4-én történt ámokfutások miatt, illetve az azt követően elmaradt intézkedéseket követelve vonultak utcára immár harmadik alkalommal tüntetők a szerb fővárosban.

A demonstrálók eddig azt követelték, hogy sürgősen üljön össze a parlament, és vitassák meg a kormány felelősségét és az ország biztonsági helyzetét. A képviselőház erről szóló ülése éppen csütörtökön kezdődött meg.

A követelések között szerepel továbbá Bratislav Gašić belügyminiszter menesztése is. A parlament napirendi pontján a tárcavezető elleni bizalmatlansági indítvány is szerepel, amelyet 61 képviselő nyújtott be, a pontról azonban még nem szavaztak a politikusok. A tiltakozók követelik az Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület, vagyis a REM tagjainak leváltását is, illetve a Biztonsági és Hírszerző Ügynökség, a BIA vezetőjének, Aleksandar Vulinnak a leváltását.

A tüntetők azt is szeretnék elérni, hogy az ország vezetése sürgősen szabjon gátat az erőszak népszerűsítésének a médiában és a közösségi térben, tiltsák be a gyűlöletet és erőszakot népszerűsítő nyomtatott sajtótermékeket, és vonják meg az országos sugárzási jogot azoktól a televízióktól, amelyek szerintük az erőszakot népszerűsítik. Követelik emellett minden erőszakos tartalom betiltását a televízióban.

A tiltakozók péntek este a parlament elől indulva átkeltek a Gazella-hídon, majd tovább haladva Újbelgrádból a Branko-hídon keresztül értek vissza a város központjába.

A tiltakozáson beszédek nem hangzottak el, de a tüntetők „Mindenki mondjon le”, „Szerbia a médiasötétség ellen”, valamint más, a követeléseket megfogalmazó táblákkal, transzparensekkel vonultak az utcákon. A demonstráció idején Belgrád központja teljesen megbénult.

tüntetés
ellenzék
erőszak

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.