Ugrás a tartalomra

Ismét zavarognak a franciák

2023.03.17
14:01
2023.03.17
14:15
Forrás
hirado.hu
Feszült a hangulat Párizsban és több franciaországi nagyvárosban.

Zavargások alakultak ki azt követően, hogy Emmanuel Macron köztársasági elnök kormánya, élve az alkotmány 49.3-as cikke által biztosított lehetőséggel, parlamenti szavazás nélkül, egyoldalúan kihirdette és életbe léptette a vitatott nyugdíjreformot, amely a nyugdíjkorhatár fokozatos emelését irányozza 62-ről 64 éves korra. A főként fiatalokból álló tömeg kordonokat bontott, több helyen tüzeket gyújtott, és útakadályokat is építettek. Egyes helyeken a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, csütörtök este a hatóságok 217 embert vettek őrizetbe. A népszerűtlen terv január óta országszerte jelentős sztrájkokat és tiltakozásokat váltott ki. Helyi médiatudósítások szerint csütörtökön a rohamrendőrök vízágyúkat és könnygázt vetettek be Párizsban. A szakszervezetek jövő csütörtökre újabb országos sztrájkot és tiltakozó akciót hirdettek. A reformjavaslat ellen már korábban is több millióan vonultak az utcákra.

zavargás
Franciaország
nyugdíjreform

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.