Ugrás a tartalomra

Ivanović meggyilkolását az ENSZ BT összes tagja elítélte

2018.02.08
14:18
2024.03.19
08:38
Forrás
Szerbiai RTV
Oliver Ivanović meggyilkolása és a háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróság megszüntetésének indítványozása volt a két fő téma az ENSZ Biztonsági Tanácsának tegnapi ülésén New Yorkban.

Hollandia képviselője indítványozta, hogy az UNMIK, az ENSZ koszovói Ideiglenes Adminisztrációs Missziója csökkentse tevékenységét, valamint azt is javasolta, hogy az ENSZ BT ne az üléseken foglalkozzon Koszovó kérdésével. A változások valamilyen formáját az Amerikai Egyesült Államok, Svédország, Lengyelország, Nagy-Britannia, Franciaország és Koszovó amerikai nagykövete is támogatta. A javaslat ellen volt Oroszország, Kazahsztán és Kína is.

Ivica Dačić azt mondta, Oliver Ivanović meggyilkolása terrorcselekmény volt. A szerb külügyminiszter hozzátette, írásban kérték, hogy az UNMIK és az EULEX, az EU jogi és igazságügyi missziójának bírósága vegyen részt az ügy felderítésében. Hangsúlyozta, három héttel a gyilkosság után még semmilyen információjuk sincs a történtekről.

Moszkva az ügy kapcsán a KFOR, a NATO koszovói missziójának passzivitására hívta fel a figyelmet és arra, hogy a háborús bűnöket vizsgáló koszovói különleges bíróság mikor kezdi már meg az érdemi munkát.

A koszovói szerb politikus megölését az ENSZ BT összes tagja elítélte. Vlora Çitaku, Koszovó amerikai nagykövete azt mondta, mindent megtesznek a bűncselekmény felderítése érdekében. Dačić az ülésen kiemelte, Belgrád konstruktívan vesz részt a Pristinával folytatott párbeszédben, hogy rendezzék a nyitott kérdéseket.

ENSZ
biztonsági tanács
Oliver Ivanović
Ivica Dačić
Koszovó

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.