Ugrás a tartalomra

Izrael folyamatos rakétatámadásokkal sújtja a Gázai övezetet

2023.10.10
20:22
2023.10.10
21:25
Forrás
Pannon RTV
A Hamász szombati Izrael elleni támadása után Tel-Aviv visszaszerezte az ellenőrzést a területe felett, és a határkerítésen található lyukakat is ellenőrzi. Izrael viszont folyamatos rakétatámadásokkal válaszol az ország vezetése a terrortámadásra.

A nemzetközi közösség nem maradt szótlan az Izrael és a Gázai övezetet a felügyelete alatt tartó Hamász között kirobbant fegyveres konfliktust illetően. Az ENSZ például Izrael Gázai övezetre vonatkozó teljes blokádjával összefüggésben közölte, hogy a nemzetközi jog szerint tilos minden olyan ostromzár, amely a polgári lakosságot veszélyezteti, de a szervezet vezetése azt is leszögezte, hogy a nemzetközi jog a túszejtést is tiltja, a Hamász pedig számos túszt ejtett. António Guterres ENSZ-főtitkár szerint eljött az ideje, hogy véget vessenek a megosztottságnak és a tömeggyilkosságoknak, és békére van szükség, amely a palesztinok és az izraeliek óhajait is kielégíti, de ezt csak tárgyalásos úton lehet elérni.

Izrael belgrádi nagykövete azonban kormánya álláspontját közvetítette, amikor azt mondta, senki nem gondolhatja, hogy néhány nappal a Hamász terrortámadása után Izrael hajlandó lesz tárgyalóasztalhoz ülni.

Yahel Vilan, belgrádi nagykövet, Izrael: „Ha összehasonlításról beszélünk, szeptember 11-én, a valaha történt legnagyobb terrortámadásban Amerika háromezer embert veszített. A lakosság arányát tekintve, ami most történt Izraelben, az 30 ezer embernek felelne meg. El tudja képzelni, hogy az Egyesült Államokat vagy bármely más országot, amelyet ekkora veszteség ért, bárki is arra kérne, hogy üljön le és tárgyaljon az elkövetőkkel?”

A palesztin fél veszteségei sem kicsik, eddig mintegy hétszáz, főként civil áldozatról tudni a Gázai övezetben. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök televíziós beszédében jelentette be, hogy nemzedékek fognak emlékezni Izrael Hamász elleni válaszlépéseire. Netanjahu csak az áldozatokról és a terület feletti ellenőrzés visszaszerzéséről beszélt, nem tért ki azoknak a civileknek a sorsára, akiket a Hamász a Gázai övezetbe hurcolt, holott a terrorszervezet éppen ezeket a túszokat akarja felhasználni arra, hogy az izraeli börtönökben fogva tartott arabok szabadon bocsátását elérje.

A szervezet vezetője azt is közölte, a háború végéig nem tárgyalnak az elhurcolt izraeli túszok sorsáról. A háború pedig a palesztin fél szerint csak akkor érhet véget, ha Izrael visszavonul a palesztin területekről.

Muhammad Al Namur, belgrádi nagykövet, Palesztina: „Az erőszak nem lehet a megoldás. Ha azt akarják, hogy véget érjen a háború, akkor az izraeli hadseregnek vissza kell vonulnia Palesztina területéről. Akkor mindenki békében élhet. Enélkül nincs erre esély, mert mi, palesztinok nem engedünk a saját, elismert, szuverén államunkból, amelynek a fővárosa Jeruzsálem.”

A harcok közepette Izraelben nemzeti vészhelyzeti egységkormány alakulhat, hogy a szükség idejében összefogjanak a pártok, míg Palesztina már külföldről kér segítséget. Mahmúd Abbász elnök az ENSZ közbenjárását kérte egy humanitárius katasztrófa kialakulását elkerülendő a Gázai övezetben.

Nagy Tibor történelemtanár a Közügyekben elmondta, a Közel-Kelet már régóta puskaporos hordó, és ami a legérdekesebb benne, hogy két rokon nép tette azzá. Bővebben a témáról hírháttérműsorunkban beszélgettünk.

Izrael
Gázai övezet
rakétatámadás

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.