Ugrás a tartalomra

Játék a tűzzel? Nyugat-balkáni dilemmák Tusnádfürdőn

2023.07.21
20:12
2023.07.21
20:17
Forrás
Pannon RTV
Egyre növekszik az euroszkepticizmus Szerbiában, miközben az EU irreális elvárásokat támaszt a nyugat-balkáni országokkal szemben. Vajon tényleg kis Oroszország Szerbia? Ez a téma is felmerült ma Tusnádfürdőn.

A Nyugat-Balkán európai jövője egyértelmű, mert nem maradhat ez a térség Európa fekete foltja, és ezen belül Szerbia állhatna a folyamat élén - mondta a panelbeszélgetésen Kovács Elvira. A Szerbiai Parlament alelnöke szerint mindenképp valamit fel kell mutatnia az uniónak, mármint értékelnie, jutalmaznia azt, amit Belgrád tett a reformok terén az elmúlt időszakban - tette hozzá a VMSZ alelnöke Tusnádfürdőn.

„Magyarország nagyon nagy partnerünk nekünk is, de Szerbiának is ugyanilyen támogatottságban, de ugyanakkor az sem mellékes, hogy a magyar-szerb viszonyok, elsősorban a történelmi megbékélés óta felívelő utat mutattak, és ma a történelmi csúcson vannak, aminek konkrét eredménye a másfél hónapja megalakult stratégiai tanács, és az ott aláírt egyezmények, illetve konkrét projektumok, melynek haszonélvezői mi, vajdasági magyarok vagyunk."

Kósa Lajos feltette a kérdést, hogy jó álláspont-e, az hogy úgy értelmezik a nyugat-balkáni integrációt, hogy minden országot egyben akarnak felvenni. A Magyar Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának elnöke szerint ezek az országok szemmel láthatóan nagyon különböznek egymástól, és nem csak fejlettségi szempontból.

„Észak-Macedónia és Montenegró az olyan mértékben különbözik egymástól, mindenfajta szempontból, hogy mást ne mondjak Montenegróban már most euróval fizetnek, Macedónia meg messze van még attól is, hogy ott egyáltalán konszolidált viszonyok legyenek. Végig kell gondolni, hogy értelmes dolog-e ez a mindenkit egybe felvenni álláspont, főleg azért, mert mi ezt már megszenvedtük egyszer, ami Magyarország uniós csatlakozását évekkel hátráltatta."

Szerbia lakosságának kevesebb mint 40 százaléka támogatná az EU-hoz történő csatlakozást. Uniós bővítési fásultság tapasztalható, és Szerbia bármit tesz, azt az unió nem értékeli - mondta el Kovács Elvira a panelbeszélgetésen. A VMSZ alelnöke hangsúlyozta, a Nyugat-Balkánt csak akkor lehet igazán megérteni, ha az ember ott él.

Tusnádfürdő
Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor
Kósa Lajos
EU-integráció
Nyugat-Balkán

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.