Ugrás a tartalomra

Jelentős fölénnyel győzött a brit Konzervatív Párt csütörtökön az előrehozott parlamenti választáson

2019.12.13
14:10
2019.12.13
16:52
Forrás
MTI, Tanjug
A 650 egyéni választókerület közül 649-ből érkeztek be a végleges választási eredmények.

Ezek alapján a Boris Johnson miniszterelnök vezette konzervatívok legalább 364 fős frakciót alakíthatnak a jövő kedden összeülő új alsóházban. Ez azt jelenti, hogy a Konzervatív Párt 47 fővel növelte parlamenti frakciójának létszámát és várhatóan 78 fős többségük lesz. A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt több mint nyolc évtizede nem tapasztalt ekkora súlyú vereséget. A választásokat megelőzően Boris Johnson kijelentette, ha a Konzervatív Párt győz még karácsony előtt ismét az alsóház elé kerül a Brexitről szóló megállapodás. Az egyezményt az eddig kisebbségben kormányzott konzervatívok nem tudták elismertetni a parlamentben. A választást követően Boris Johnson köszönetét fejezte ki a brit népnek, hogy mellette állt és hogy részt vett a nem várt decemberi választásokon. Kifejtette, hogy ezzel a választási eredménnyel történelmet írtak a konzervatívok és ígéretet tett, hogy a párt tiszteletben tartja az ország demokratikus akaratát.

Hatalmas bukást könyvelhet el a legerősebb ellenzéki párt. A Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn bejelentette, hogy a következő választások idején már nem ő vezeti a pártot. Hozzátette, hogy szeretne mindaddig a posztján maradni, amíg a pártban lezajlik a történtek értékelési folyamata. Corbyn beszédében kifejtette, hogy a Munkáspárt számára a választási eredmények látványosan nagy csalódást hoztak a múlt éjszaka folyamán.
Az elképesztő győzelmet arató Boris Johnson segítségével január 31-én az Egyesült Királyság nagy valószínűséggel elhagyja az Európai Uniót.

Konzervatív Párt
Boris Johnson

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.