Ugrás a tartalomra

Jens Stoltenberggel egyeztetett Aleksandar Vučić Belgrádban

2023.11.21
14:22
2023.11.21
16:24
Forrás
Pannon RTV
A NATO-főtitkár Belgrádot és Pristinát is a fennálló feszültségek megoldására szólította fel. Kiemelte, a KFOR-nak kizárólag az a feladata Koszovóban, hogy megóvja az ott élő közösségek békéjét, biztonságát, legyen szó a szerb, vagy az albán félről.

A jövőben a lehető legjobb kommunikációra törekszünk a NATO-val - mondta Aleksandar Vučić, a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott megbeszélését követően. A szerb elnök kiemelte, Koszovóban a szerbek a legveszélyeztetettebb nemzet. Ezt bizonyítja az is, hogy az elmúlt egy évben a szerbek 13 százaléka hagyta el Koszovót.

Aleksandar Vučić, elnök, Szerbia: „Nekünk nagyon fontos a NATO-val, a KFOR-ral való együttműködés, annak reményében, hogy valamennyire biztosítva legyen a Koszovó területén élő szerbek biztonsága. Stoltenberg úr azt mondta, a KFOR feladata, hogy biztosítsa a Koszovó területén élő összes közösség békéjét és biztonságát. Nem volt szükséges más nemzetek békéjét és biztonságát garantálnia, a szerbekét kivéve. Csak a szerbek veszélyeztetettek, és csak őket támadták meg.”

A szerb elnök elmondta, 2001 óta több támadás is érte a Koszovóban élő szerbeket.

Jens Stoltenberg, főtitkár, NATO: „Mindkét oldalra számítok abban a tekintetben, hogy csökkentsék a feszültséget és tartózkodjanak az eszkalációtól. Ahogyan Vučić elnök úrnak is mondtam, ezt nem segíti a koszovói adminisztratív határ mellett felsorakoztatott katonai erő. Örömmel vesszük az EU legutóbbi kezdeményezéseit és javaslatait a Szerb községek Közösségének megalakításával kapcsolatban. Ez kulcsfontosságú lenne a kapcsolatok normalizálására. Felhívom Belgrádot és Pristinát, hogy konstruktívan vegyenek részt az EU által felügyelt párbeszédben. Ez az egyetlen út a tartós béke és stabilitás felé.”

Stoltenberg mindkét felet, Szerbiát és Koszovót is a feszültségek feloldására szólította fel. Hangsúlyozta, hogy a Szerbiai Katonaság csapatainak rendszeres kivezénylése a szerb-koszovói határra szerinte csak rontana a helyzeten.

Jens Stoltenberg
Aleksandar Vučić
NATO-főtitkár
Belgrád
Pristina
Koszovó
KFOR

Most

11:02, Frissítve: 11:09

Az ének összetart

A Szajkó énekegyüttes tartott önálló estet a Fokos zenekar kíséretében Kishegyesen. Galga menti, al dunai, székely, kalocsai, gyimesi dalok is szerepeltek abban a 9 népdalcsokorban, amivel az együttes készült.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.