Ugrás a tartalomra

Júniusban autópálya épül a boszniai Szerb Köztársaság felé

2019.01.31
16:11
2019.01.31
17:22
Forrás
Pannon RTV
Regionális kérdések, gazdasági együttműködés és infrastrukturális fejlesztések. Egyebek mellett ezekről a témákról tárgyalt ma Aleksandar Vučić és Milorad Dodik.

Az árucsere-forgalom 2018-ban Szerbia és Bosznia-Hercegovina között elérte a csaknem 1 milliárd 900 millió eurót - nyilatkozta Aleksandar Vučić. Az infrastruktúrát illetően a szerb államfő elmondta, júniusban megkezdődik az autópálya kiépítése a boszniai Szerb Köztársaság és Szerbia között. A megbeszélésen szó volt továbbá a fiatal vállalkozók támogatásáról is. A szerb elnök leszögezte: „Folytatjuk az egyik programot, amellyel támogatjuk a fiatal vállalkozókat 35 éves korukig, ha nem tévedek. Ezt a programot Szerbia 500 ezer euróval, és a boszniai Szerb Köztársaság szintén 500 ezer euróval támogatta.”

Az első pályázási körre 340 fiatal jelentkezett. Szerbia továbbá támogatja a boszniai Szerb Köztársaságban lévő kórházak, óvodák és egyéb jelentős intézmények felújítását és újjáépítését is - szögezte le a szerb államfő. Milorad Dodik, a Bosznia-Hercegovina-i államelnökség soros elnöke megköszönte a támogatást. Hozzáfűzte: „A Bosznia-Hercegovinában élő embereknek világos kell legyen az, hogy Szerbia a legfontosabb tényező a stabilitás és a függetlenség szempontjából, de a fejlődés tekintetében is az egész régióban. Szerbia megkerülhetetlen tényező.”

A találkozón szóba került a Belgrád és Pristina közötti probléma, különös tekintettel a szerbiai és Bosznia-Hercegovina-i árukra kirótt száz százalékos vám miatt. Ezzel kapcsolatban Dodik elmondta, hogy össze kell fogniuk annak érdekében, hogy megerősítsék helyzetüket a Szerbia és Koszovó közötti párbeszédben.

Milorad Dodik

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.