Ugrás a tartalomra

A Kanizsa Feszt másik oldala - Kerekasztal nemzetpolitikai kérdésekről

2017.07.03
17:29
2017.10.04
12:00
Művészetről és gazdasági témákról is szó esett

Nemzetpolitikai kérdésekről is tartottak kerekasztal-beszélgetést a Kanizsa Feszten. A politikai kérdések mellett művészetről és gazdasági témákról is szó esett. A beszélgetésen Újhelyi Ákos, Szabadka Város Tanácsának gazdasági ügyekkel megbízott tagja, Kávai Szabolcs történelemtanár, a Magyarkanizsai Önkormányzat oktatással megbízott tagja és Andrási Attila, a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház igazgatója boncolgatta a témákat.

A Kanizsa Feszt nem csak ifjúsági programokból és esti koncertekből állt. Komolyabb hangvételű előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket is tartottak. Egyebek mellett a nemzetpolitikai témákról is szó esett. Kávai Szabolcs, történelemtanár: „Elsősorban nemzetpolitikai kérdésekről beszélgetünk, természetesen a művészet is megjelenik a témák között, és gazdasági témák is elhangoznak elsősorban Újhelyi Ákos részéről.”

 

Az egyik legfontosabb nemzeti ügynek a vajdasági magyar vállalkozások talpra állítását tartották. Újhelyi Ákos, gazdasági ügyekkel megbízott tag, Szabadka Város Tanácsa (VMSZ): „Akkor áll legjobban, stabilan egy vállalkozás, amikor a saját lábán áll. Ez azért fontos, mert ennek következtében minél több munkahelyet létre tudunk hozni, és így a megmaradást, a szülőföldön való boldogulást elő tudjuk segíteni ezáltal. Ezért is hoztuk létre és támogatjuk a Prosperitati Alapítvány pályázatát, amelynek keretében ezek a célkitűzések meg tudnak valósulni.”

 

Andrási Attila, a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház igazgatója egyebek mellett arról beszélt, hogy meg kell védeni kulturális identitásunkat, ugyanis az veszélyben van. „Ha megnézzük, az én nagynéném Mannheimban él mintegy 50 éve. Annyit változott a város, hogy nem lehet este szabadon mozogni. Ez korábban elképzelhetetlen volt. Ha elment színházba, mindig hazasétált. Most taxival megy. Elképzelhetetlen változások.”

A kérdések, illetve az előadók válaszai a politikai és megmaradási kérdéseket boncolgatva a múltra, a jelenre és a jövőre is kiterjedtek.

2017-07-03 A Kanizsa Feszt másik oldala - Kerekasztal nemzetpolitikai kérdésekről

Kanizsa Feszt
nemzetpolitika
kerekasztal

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.