Ugrás a tartalomra

Kedden már kiderülhet, ki lesz az Európai Bizottság új elnöke

2019.05.26
16:39
Forrás
Euronews
Ma este ismertek lesznek az uniós választások eredményei. De mi várható ezután?

Nos, a választási eredmények ismeretében azonnal megkezdik az egyeztetést a bejutott pártok, majd kedden reggel a pártcsoportok vezetői is találkoznak. Sőt, már kedd délután összeülhetnek a tagállamok állam- és kormányfői Brüsszelben, hogy egy csúcstalálkozó keretében kiderüljön, mely pártcsaládnak vagy koalíciónak lehet első körben esélye jelöltet állítani az Európai Bizottság élére. Az egyezkedés várhatóan június első felében is tart majd, a hivatalos uniós csúcsot június 20-21-én rendezik. Ideális esetben ekkor születhet döntés az Európai Bizottság elnöke, az Európai Központi Bank vezetője, a külügyi főbiztos és magát a Tanácsot vezető elnök személyéről. Július elején tartják az új Európai Parlament alakuló ülését, melyen megválaszthatják annak új elnökét. Július közepén ismét összeül a parlament. Ez a legkorábbi időpont, amikor megválaszthatják az Európai Bizottság új elnökét.

EP-választás
Európai Bizottság

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.