Ugrás a tartalomra

Készen áll a nehéz döntésekre Koszovóval kapcsolatban Aleksandar Vučić

2019.01.21
08:51
2019.01.21
20:13
Forrás
Szerbiai RTV, Pannon RTV
A szerb államfő a szerb közmédiának adott interjújában elmondta: nem túlságosan optimista azzal kapcsolatban, hogy megszületik a végleges megállapodás Pristinával.

Az elnök szerint ehhez mindenféleképp kompromisszumra van szükség. Vučić elmondta: arra törekszenek, hogy minél jobb alkupozíciót harcoljanak ki a tárgyalások során, ez azonban szembe megy az albánok és egyes nagyhatalmak akaratával.

A csendes óceáni Palau Köztársaság a 13. állam, amely visszavonta Koszovó elismerését. Ebből az alkalomból látogatott Belgrádba a szigetcsoport elnöke. Aleksandar Vučić szerb államfő a közmédia reggeli műsorában azt mondta: nehéz felmérni, hogy hány ország ismerte el Koszovót. Mint fogalmazott, ezzel kapcsolatban többféle találgatás látott napvilágot az utóbbi időben.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Arra kérem az embereket, hogy nehogy azt higgyék, hogy most könnyebb lett a helyzetünk Koszovóval kapcsolatban. Figyelembe kell venniük az albánok és a nagyhatalmak érdekeit, amelyek szemben állnak a miénkkel.”

Hashim Thaçi koszovói elnök tegnap beszélt arról, hogy a területcsere lenne a legjobb megoldás a kérdésre. Vučić úgy véli, ettől sürgősebben meg kell oldani ennél egyszerűbb kérdéseket is. Ide sorolta a Szerbiából érkező árura kirótt száz százalékos vám témáját is. Úgy fogalmazott, Koszovóval kapcsolatban készen áll a nehéz döntésekre, de mindennek az alapja a kompromisszum. Mindezt vállalnia kell Pristinának is.
A szerb államfő beszélt az esetleges előrehozott választásokról is. Azt mondta, a Szerb Haladó Párt vezetésében szinte mindenki azt szeretné, ha kiírnák a voksolást. Vučić azt mondta: mégis összetett a döntés.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Türelmetlenek a mi embereink is. Ez nem jó. Nem vetem el a lehetőségét a választások kiírásának, de ez más Szerbia számára kulcsfontosságú dolgoktól is függ.”

Korábbi hírek szerint március végén, vagy április elején lehetnek rendkívüli választások Szerbiában.

Aleksandar Vučić

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.