Ugrás a tartalomra

Kiemelt jelentőségű tartományi nap

2019.11.26
08:25
2019.11.26
16:19
Forrás
Pannon RTV
Az est folyamán átadták Vajdaság legrangosabb elismeréseit is.

Ünnepséget tartottak Újvidéken. Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke beszédében arról értekezett, hogy fontos, milyen Vajdaságot hagyunk az utánunk következő generációkra. Vajdaság tartós fejlesztéséhez való hozzájárulásért Miro Vuksanović akadémikust Mihajlo Pupin-díjban részesítették.

Az első világháború után, 1918. november 25-én tartották a szerbek a nagy nemzetgyűlésüket Újvidéken, amikor döntés született Bácska, Bánát és Baranya Szerb Királysághoz való csatolásáról. Ennek a napnak a jeles napok közé emeléséről tavaly nyáron döntött a Tartományi Képviselőház, ugyanakkor a tartományi jelentőségű dátumok közé emelte augusztus 20-át is, a magyar államalapítás ünnepét, Szent István napját. Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke beszédében három elvet emelt ki: szabadság, egyetemes jogok, előrehaladás. Igor Mirović, a Tartományi Kormány elnöke: „Vajdaság ma Szerbia része, ahol nem csak a szerbek számára, de a nemzeti kisebbségek, a nemzeti közösségek tagjai számára is biztosítva vannak az egyetemes jogok, az ezekre vonatkozó törvények által.”

Elődeink bölcsek és bátrak voltak, ezen értékek mentén alakították ki a mai Vajdaságot – jelentette ki Nikola Selaković, a köztársasági elnök főtitkára. Nikola Selaković, a köztársasági elnök főtitkára: „Ma a magyarok és a szerbek egymás mellett állnak. Segítjük egymást. Fenntartjuk kapcsolatainkat, közösen tekintünk a jövőbe. Együtt haladunk. Együtt harcolunk a keresztény Európáért és a közös értékekért.”

Az ünnepségen Miro Vuksanović akadémikust Vajdaság fejlesztéséhez való tartós hozzájárulásért Mihajlo Pupin-díjban részesítették. Vajda Attila kapta a Đorđe Natošević-díjat, az oktatás területén nyújtott kiemelkedő teljesítményért, Radulović Kinka Rita zongoraművészt pedig a Fehér Ferencről elnevezett díjjal tüntették ki.

Mia Strajin, a tartományi parlament tagja Milica Tomić elismerésben részesült, amelyet nemek közötti egyenjogúság terén végzett kimagasló tevékenységét ítélnek oda.

A sport terén a kosárlabdázó Nikola Jokić kapta a Momčilo Tapavicáról elnevezett kitüntetést, míg a Ljudevit Mičatek-díjat, amit az emberi és a kisebbségi jogok területén végzett kimagasló tevékenységért ítélnek oda, Igor Jurić, a Tijana Jurić Alapítvány elnöke kapta. Petar Matijević vállalkozó Lazar Dunđerski-díjban részesült.

tartomány
tartományi kormány
Igor Mirović

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.