Ugrás a tartalomra

Kína a gazdasági fellendülésben is segíti Szerbiát

2020.05.01
16:35
2020.05.02
08:03
Forrás
Pannon RTV
Aleksandar Vučić szerb elnök találkozott ma Kína belgrádi nagykövetével, Csen Boval. A témák között szerepelt a két ország gazdasági együttműködése is.

A találkozót követően Vučić megköszönte az együttműködést a kínai orvosoknak és szakembereknek, akik több mint egy hónapja érkeztek Szerbiába, hogy segítsenek a koronavírus-járvány elleni harcban.

Aleksandar Vučić, szerb elnök megköszönte a kínai orvoscsapatnak azt az óriási járványügyi segítséget, amit Szerbiának nyújtott. Elmondta, hogy a hattagú kínai orvoscsoport három tagja búcsúzik most Szerbiától, de mindhármuk helyére újabb orvosok érkeznek a távol-keleti országból: „Ezek az emberek hat hete vannak Szerbiában, a világon egyetlen másik országban sem tartózkodtak ilyen sokáig. Sokat segítettek tudásukkal, tapasztalatukkal, tanácsaikkal, emellett hihetetlen szorgalmat és kivételes odaadást mutattak munkájuk során.”

A szerb államfő bejelentette, hogy az elkövetkező időszakban két vonatküldemény érkezik Kínából. Ez részben egészségügyi szállítmány, de korábbi szerződések alapján más különféle áru és felszerelés is érkezik. Hangsúlyozta, hogy a kínai kormány eddig is kedvező áron tette lehetővé a lélegeztetőgépek és más szükséges felszerelés megvásárlását. A találkozón a két ország gazdasági együttműködéséről, többek között a turizmusról is szó volt.

Aleksandar Vučić kiemelte: „Azon gondolkodunk, hogy a következő időszakban a Kínai Népköztársaság támogatásával beindítsuk a légi közlekedést. De beszéljünk arról is, hogy hogyan növekednek a számok, amelyek jelentősen megerősítették a gazdaságunkat ebben tekintetben. 2016-ban a kínai turisták az addigi legtöbb vendégéjszakát töltötték el Szerbiában, közel 43 ezret, majd 2019-ben ez a szám elérte a közel 270 ezret. Úgy gondoljuk, hogy jó programmal, jó tervvel és egy jó kínai kampánnyal akár 5 millió vendégéjszakát is elérhetünk.”

A találkozón Kína belgrádi nagykövete, Csen Bo hangsúlyozta, hogy Kína és Szerbia nemcsak a koronavírus elleni küzdelemben, hanem a gazdasági fellendülés útján is partnerek kívánnak maradni. Megemlítette, hogy a kínai vállalatok aktívan részt vesznek az együttműködésben, amire kitűnő példa a közösen létrehozott Tüzes szem nevű laboratórium, amivel jelentősen megnőtt a tesztelési kapacitás.

Aleksandar Vučić
Csen Bo

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.