Ugrás a tartalomra
Pixabay/Conmongt

Kína mozgástere szűkül

2019-05-15
22:59
Forrás
Euronews
Mindkét oldalon újabb vámemeléssel folytatódott az amerikai-kínai kereskedelmi háború ezen a héten.

Tavaly július óta Kína összesen 110 milliárd dollár értékű amerikai termék vámtarifáit emelte meg. Külkereskedelmi többlete miatt már alig van mozgástere, azaz legfeljebb 10 milliárd dollárnyi termék vámtarifáját tudná még növelni. Ehhez képest Washington már eddig 250 milliárd dollár értékű kínai árura vetett ki, vagy emelt védővámot és még 300 milliárd dollárnyi import vámtarifának emelésére van lehetősége.

"Mindig, amikor vámtarifát szabunk ki, vagy emelünk, az amerikai tőzsde esik. A kínai szintén. Ez azt jelzi, hogy a befektetők szerint a lépés mindkét országra negatív hatással van" - mondta Jeffrey Sachs, a Columbia egyetem közgazdász professzora.

A gazdasági szakemberek szerint Kína kezd kifogyni a lehetőségekből, amivel visszavághatna az Egyesült Államoknak anélkül, hogy saját érdekeit veszélyeztetné. A következő lépéseit már más területen kell meghoznia, ilyen lehet például a Kínában működő amerikai tulajdonú vállalatok szabályozása. 

Kína
Amerikai Egyesült Államok

Most

20:19, Frissítve: 20:27

25. Kálmány Lajos népmesemondó verseny

Néprajzi gyűjtéseket, képzőművészeti alkotásokat és mesemondást értékelt a zsűri a 25. Kálmány Lajos népmesemondó versenyen, Zentán. Az eseményre Vajdaság minden részéről érkeztek versenyzők.
19:59, Frissítve: 20:09

Szavazzunk!

A szavazóhelyek holnap reggel hattól, este hétig tartanak nyitva Magyarországon és a külképviseleteken is.
19:25, Frissítve: 23:46

Kiégett egy ház Moholon

Kigyulladt egy családi ház ma hajnalban Moholon. A tűzesetben egy asszony életét vesztette, férjét pedig égési sérülésekkel szállították a kórházba. A nyomozás még folyamatban van.

Népszerű

Holtan találtak három szerbiai nőt Bécsben

Három szerbiai állampolgárságú nő holttestét találták meg egy bécsi lakásban - tudósít a szerb közmédia. Sajtóinformációk szerint a három elhunyt nő egy anya és ikerlányai.