Ugrás a tartalomra
Pixabay/Conmongt

Kína mozgástere szűkül

2019-05-15
22:59
Forrás
Euronews
Mindkét oldalon újabb vámemeléssel folytatódott az amerikai-kínai kereskedelmi háború ezen a héten.

Tavaly július óta Kína összesen 110 milliárd dollár értékű amerikai termék vámtarifáit emelte meg. Külkereskedelmi többlete miatt már alig van mozgástere, azaz legfeljebb 10 milliárd dollárnyi termék vámtarifáját tudná még növelni. Ehhez képest Washington már eddig 250 milliárd dollár értékű kínai árura vetett ki, vagy emelt védővámot és még 300 milliárd dollárnyi import vámtarifának emelésére van lehetősége.

"Mindig, amikor vámtarifát szabunk ki, vagy emelünk, az amerikai tőzsde esik. A kínai szintén. Ez azt jelzi, hogy a befektetők szerint a lépés mindkét országra negatív hatással van" - mondta Jeffrey Sachs, a Columbia egyetem közgazdász professzora.

A gazdasági szakemberek szerint Kína kezd kifogyni a lehetőségekből, amivel visszavághatna az Egyesült Államoknak anélkül, hogy saját érdekeit veszélyeztetné. A következő lépéseit már más területen kell meghoznia, ilyen lehet például a Kínában működő amerikai tulajdonú vállalatok szabályozása. 

Kína
Amerikai Egyesült Államok

Most

16:26

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.

Népszerű

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.