Ugrás a tartalomra

Kiutasították az amerikai nagykövet helyettesét Moszkvából

2022.02.17
22:29
2022.04.30
07:30
Forrás
MTI
Kiutasították Oroszországból Bart Gormant, az Egyesült Államok moszkvai nagykövetének helyettesét - közölte több orosz hírügynökség az amerikai képviseletre hivatkozva.

Az amerikai nagykövetség megalapozatlannak nevezte Gorman kiutasítását, aki érvényes vízummal rendelkezik, és oroszországi tartózkodása még nem haladta meg a három évet. A diplomáciai misszió szerint az Egyesült Államok válaszolni fog a kiutasításra.

A követség rámutatott, hogy jelenleg az oroszországi amerikai misszió létszáma alulmúlja az Egyesült Államokban működő oroszét, és az amerikai fél célja a nagyobb paritás elérése.

A misszió tájékoztatásából az is kiderült, hogy az orosz követhelyettes, kiküldetésének januári leteltével, rotáció keretében elhagyta Washingtont.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő este közölte, hogy Gormannak szigorúan a washingtoni orosz követtanácsos megalapozatlan kiutasítása miatt kell elhagynia Oroszországot. Zaharova rámutatott, hogy az amerikai külügyminisztérium semmibe vette azt az orosz kérést, hogy a diplomata legalább hivatali utódjának megérkezéséig maradhasson.

Az orosz nagykövetség második embere a szóvivő szerint kénytelen volt váltás nélkül hazatérni, súlyosbítva a képviseleten az amerikaiak által kezdeményezett "vízumháború" miatt már amúgy is kialakult kritikus létszámhiányt. Zaharova a történtekért az amerikai felet hibáztatta, amely 2021 szeptemberében "egy újabb kiutasításcserét" kezdeményezett, 55 orosz diplomata távozását követelve két lépcsőben - 2022. január 30-ig és június 30-ig. A szóvivő leszögezte, hogy Oroszország nem tűri a diszkriminatív megközelítést az Egyesült Államokhoz fűződő kétoldalú kapcsolatok építésében.

Moszkva
Oroszország
Amerikai Egyesült Államok
Ukrajna
nagykövet
kiutasítás

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.