Ugrás a tartalomra

Koalíciós szerződést írt alá a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt

2020.11.13
17:32
2020.11.13
19:55
Forrás
Tanjug
A dokumentum kilenc pontban rögzíti azokat a célkitűzéseket, amelyek a VMSZ programbeli prioritásait tartalmazzák. Ezek szerves részét képezik a szerb Kormány megalakításáról szóló megállapodásnak.

A megállapodást a két pártelnök, Aleksandar Vučić, az SZHP és Pásztor István, a VMSZ vezetője írták alá. A szerződő felek egyetértésüknek adtak hangot, miszerint támogatják és részt vesznek a szerb Kormány munkájában, összhangban azokkal a programbeli célokkal, amelyeket Ana Brnabić miniszterelnök bemutatott expozéjában, valamint azokkal a programbeli célokkal, amelyeket a Vajdasági Magyar Szövetség megfogalmazott.

Aleksandar Vučić, elnök, SZHP: „Pásztor István és az ő politikai pártja nem csak a mi pártunk szövetségese, hanem Szerbia szövetségesei és barátai is. Az ő felelősségteljességük, komolyságuk és Szerbia előrehaladása érdekében végzett munkájuk igazi tiszteletet parancsol. Szerbia európai útjáról is beszélgettünk, arról, hogy mit tehetünk meg együtt azért, hogy a magyarok és a szerbek is jobban érezzék magukat, és még inkább előmozdítsuk a kapcsolatunkat. A kormány munkájában az államtitkárok munkáján keresztül komoly munkát várok a vajdasági magyar párttól, és természetesen más szinteken is.”

A koalíciós szerződés kilenc pontban részletezi a Vajdasági Magyar Szövetség által megfogalmazott elvárásokat. Pásztor István, a VMSZ elnöke a Tanjug hírügynökségnek elmondta, a két párt eddig is együttműködött, ám a mostani dokumentum aláírásával további közös törekvéseiket rögzítették.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Mi 2009 óta építjük partneri viszonyunkat, nehéz időkben, megváltozott körülmények között, de lépésről lépésre, egyre erősítve az egymásba vetett bizalmat. Elégedett vagyok, mert ennek a dokumentumnak az aláírása bizonyítja, hogy eddig és továbbra is bizalommal lehetünk egymás irányában.”

A koalíciós szerződés leszögezi, hogy az Európai integráció tekintetében a szerbiai magyar közösség érdekeit a lehető legnagyobb mértékben veszik figyelembe az egyes fejezetek tárgyalási pozícióinak meghatározásakor.

Vajdaság helyzetének tekintetében arról egyeztek meg, hogy a felek konstruktív módon járulnak hozzá a javaslatok megfogalmazásához az alkotmány módosításának és a politikai rendszer reformjának folyamatában. Továbbá, hogy a legrövidebb időn belül kidolgozzák Vajdaság hatásköreinek meghatározásáról szóló törvény módosításait és a pénzeléséről szóló törvényt.

A koalíciós megállapodás szerint a kormánynak a kiemelt államközi projektjei közé tartozik a Belgrád–Budapest vasúti folyosó mellett a Szabadka–Szeged vasútvonal felújítása is, valamint a Szabadka–Baja és a Zenta-Szabadka vasúti szakasz megépítése. Számos helyi út, utca, első és másodrendű állami út kiépítése és fokozott karbantartása került a szerződésbe. A topolyai, kishegyesi és a szenttamási szennyvíztisztító telep kiépítése; a Krivaja folyó szennyezett szakaszának szanálása, Nagykikinda és a Tisza mente ivóvízgyár elképzeléseinek megvalósítása szintén szerepel a dokumentumban. Egyebek mellett lefektették az Y-elágazást átszelő két felüljáró kiépítését, és a Szabadkai Népszínház építésének befejezését is. Bekerült Palics mint turisztikai úti cél fejlesztésének fokozása.

Megállapodás született arról is, hogy a mezőgazdasági termelők a nyugdíjbiztosítás után fizetendő járulékokat a jövedelemmel arányosan fizetik, vagyis a gazdaságuk erejével összhangban, a kamatokat leírják, az alaptartozást átütemezik, és minden mezőgazdasági termelő lehetőséget kap arra, hogy eldöntse, szeretne-e a nyugdíjrendszer része lenni vagy sem.

A koalíciós szerződés kitér az egészségügyre is. A felek a többi között egyetértettek abban is, hogy különös figyelmet fordítanak a vajdasági köz- és szakkórházak, illetve az egészségházak felújítására.

A vajdaságiakat érzékenyen érintő migráció kérdéséről is megegyezés született, miszerint elfogadható közbiztonsági szintet fognak tartani azokban a községekben és helyi közösségekben, ahová a migránsok érkeznek, biztosítani fogják a Belügyminisztérium tagjainak nagyobb számú jelenlétét, valamint a helyi rendőrség állományának és felszerelésének növekedését. Az illegális belépés megakadályozása érdekében biztosítani fogják az ország déli határának védelmét, az országban illegálisan tartózkodók ellen pedig eljárást indítanak.

A koalíciós szerződés mellékletében lefektették a VMSZ kormányzati szerepvállalását is. A párt hét minisztériumban államtitkári szinten vesz részt a munkában, valamint a VMSZ delegálja a Szerb Köztársaság Képviselőháza 6 alelnökének egyikét. Emellett számos bizottság és nemzetközi szervezet munkájában vehetnek részt a párt képviselői.

A koalíciós megállapodás az említett célkitűzéseken kívül még számos elemet tartalmaz. A teljes dokumentum a VMSZ honalapján, a vmsz.org.rs oldalon tekinthető meg.

Közösség. Fejlődés. Jövő. - így jellemezte Pásztor István Facebook oldalán az Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség közötti kétoldalú koalíciós szerződés aláírását. A VMSZ elnöke szerint a szerződésben foglalt programpontok teljes egészében a vajdasági magyar közösség fejlődését és az itt élő emberek életminőségének javítását szolgálják. Mint mondta, az előttünk álló időszakban azért fognak dolgozni, hogy tovább írják a magyar jövőt Vajdaságban! - tette hozzá a politikus.

Hét magyar államtitkár fogja Önöket képviselni Szerbia Kormányában - ezt írta Facebook oldalán Dr. Pásztor Bálint. A VMSZ köztársasági frakcióvezetője arról ír, hogy az ezt rögzítő koalíciós szerződést ma délután írta alá a két párt elnöke. Szavai szerint a jelen egyezmény garantálja, hogy a vajdasági magyarság érdekei az előttünk álló ciklusban is maximálisan érvényesüljenek. Frakcióvezetőként készen állok az összesen 14 oldal hosszú szerződésben foglalt célok megvalósításának koordinálására - tette hozzá Dr. Pásztor Bálint.

koalíciós
szerződés
aláír
VMSZ
SZHP
Belgrád

Most

09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.