Ugrás a tartalomra

A költségvetés zárszámadásáról vitáztak a Tartományi Képviselőházban

2019.06.26
10:39
2019.06.26
18:07
Forrás
Pannon RTV
A tartományi képviselőház mai ülésén a 2018-as költségvetés zárszámadásáról szóló jelentést vitatták meg a képviselők, legalábbis azok, akik ott voltak, az ülést ugyanis több párt is bojkottálta.

Kormányos László, a VMSZ tartományi képviselője szerint az elmúlt időszakban az egészségügy, az oktatás, valamint a turizmus terén is komoly fejlesztések voltak, ezért támogatják a tavalyi évre vonatkozó zárszámadásról szóló jelentést. Kormányos László leszögezte: „Több, mint ezer olyan rendezvény van Vajdaság-szerte, kisebb, közepes és nagyobb rendezvények, amelyek látogatottsága egyre népszerűbb. Egész Európából érkeznek ide vendégek. Szerintem az idegenforgalmi szervezet az arculatát évről évre külföldi, nemzetközi rendezvényeken láthatóbbá teszi. Szeretném kiemelni, hogy a Kínából érkező vendégek Vajdaságba való látogatása nagy százalékban növekedett.”

A Szerb Radikális Párt, valamint a Demokrata Párt képviselői is bojkottálták az ülést, kivéve Nenad Borovićot. A Demokrata Párt tartományi frakcióvezető-helyettese elmondta: frakciója nem támogatja a zárszámadásról szóló jelentést. Nenad Borović hangsúlyozta: „Mindenekelőtt szerintem rendkívül rossz az eszközök szétosztása és a 2017-es évhez, de főként a 2016-os évhez képest tavaly sokkal több pénzt fordítottak személyes költségekre. Tehát a kiadások gazdasági besorolása szerint 2 milliárd 327 millió dinárt költöttek egyebek között adminisztrációs és vendéglátóipari szolgáltatásokra. A 2017-es évhez képest 375 millió dinárral, a 2016-os évhez képest pedig 750 millió dinárral többet költöttek ezekre a célokra.”

 

Az Alternatíva a Vajdaságért frakció szintén bojkottálta az ülést. Csonka Áron, a VMDK tartományi képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy a tartomány ellen indított perek is nagyban befolyásolhatják majd a tartomány pénzügyi helyzetét. Emellett szerinte a nagyberuházások sem valósultak meg. Csonka Áron kiemelte: „A pénz ott volt a számlájukon, viszont a pénz nem lett elköltve. Tehát igen alacsony a nagyberuházási projektumok megvalósítása és ezeket az eszközöket évről évre költségvetésből költségvetésbe tolják át a következő évbe és utána természetesen arról beszélnek, hogy milyen jó a megvalósítás és milyen pluszban van a tartományi költségvetés.”

Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke elmondta: kormányzása óta a Vajdaság gazdasági fejlődését szorgalmazó kitűzött célok mintegy 90 százalékát sikerült megvalósítani és ezek az eredmények szemmel is láthatóak a tartomány egész területén. A kormányelnök aláhúzta: „Mindenekelőtt a befektetések ösztönzésén dolgoztunk, illetve olyan tevékenységeket folytattunk, amelyeket már évtizedekre visszamenőleg tenni kellett volna, de mégsem történtek meg. Az elért eredményeknek köszönhetően történelmi minimumra sikerült csökkenteni Vajdaságban a munkanélküliséget, ami jelenleg 8, 8 és fél százalék között mozog. Ez volt a fő célkitűzésünk.”

Az ülésen tartományi alapítású intézmények évi jelentéseit is megvitatták a képviselők.

tartományi képviselőház
zárszámadás

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.