Ugrás a tartalomra

Ma folytatódik a köztársasági parlament ülése

2017.12.07
07:20
2017.12.07
17:43
Forrás
Pannon RTV
A nap folyamán a szerb kormány képviselőinek és az állami intézmények tagjainak kérdését vitatják meg, azt követően pedig a 2018-as köztársasági költségvetés tervezete szerepel napirenden.

Dušan Vujović pénzügyminiszter az ülésen azt mondta, az infrastrukturális projektek kerülnek a középpontba, mint a 10- és 11-es közlekedési folyosó, amely fontos lépés ahhoz, hogy Szerbiát összekössék a régió országaival és a világgal. A nagyberuházások, illetve a jövő évi büdzsé célja, hogy jobb életminőséget biztosítsanak az ország lakosainak.

Dušan Vujović kiemelte, előreláthatóan a költségvetési bevétel 1178-, a kiadások pedig 1207 milliárd dinárt tesznek majd ki. Jövőre állami szinten 180-, míg köztársasági szinten 128 milliárd dinárt fektetnek be. A legnagyobb fizetés- és nyugdíjemelések is 2018-ra várhatók, erre összesen 60 milliárd dinárt fordítanak az államkasszából.
 

A költségvetési tervezetről vitáznak a parlamentben

2017.12.06.

A parlamenti ülés a napirendi pontok meghatározásával kezdődött. A Pénzügyi Bizottság már kedden elfogadta a jövő évi köztársasági költségvetés tervezetét. Dušan Vujović, pénzügyminiszter, Szerbia: „Arra számítunk, hogy a költségvetési bevétel 1178 milliárd dinár lesz, a költségvetési kiadások pedig 1207 milliárdot tesznek majd ki, ami a köztársasági költségvetés szintjén 28,4 milliárd hiányt jelent, ami a bruttó hazai termék 0,6 százalékát jelenti. Ez rekord alacsony összeg.”

A 2018-as évben csaknem 130 milliárd dinárt irányoztak elő befektetésekre, ami a GDP 2,7 százaléka. Nagyberuházásokra is mintegy 130 milliárd dinár jut, ebből legalább 54 milliárdot infrastruktúrafejlesztésre költenének. A tervezet szerint 2018-ban a közszférában tíz százalékkal, a közigazgatásban öt százalékkal emelkedhetnek a bérek, továbbá öt százalékkal növekedhetnek a nyugdíjak is.

A jövő évi támogatások fejlesztési jellegűek lesznek, így a minisztériumok infrastrukturális fejlesztésre, egyebek mellett utak és vasutak építésére nyújtanak majd támogatást, de a tőkebefektetésekből is kiveszi a részét az állam - nyilatkozta Dušan Vujović pénzügyminiszter korábban.

A képviselők továbbá megvitatják az adózásról szóló törvény módosításait, a jogi személyek nyereségadóját, az állampolgárok jövedelemadóját és a kötelező társadalombiztosítási járulékokat.

A szerb kormány 2018-as költségvetési javaslata több mint egymilliárd dinárt irányoz elő a szabadkai beruházásokra. A tervezett költségvetés szerint Szabadkán folytatódik a kerülő út, vagyis az Y-elágazás megépítése, a Népszínház felújítása, valamint elkezdődhet a városi stadion rekonstrukciója is. A Szabadka melletti kerülőút megépítése folytatásához 800 millió dinárt javasoltak. A Népszínház építésére 160 millió dinárt szánnak. A városi stadion rekonstrukciójára több mint 67 millió dinárt terveznek fordítani a jövő évi költségvetésből.

költségvetés
Szerbia

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.