Ugrás a tartalomra
Szerbiai parlament ülése
FoNet/Zoran Mrрa

Ma folytatódik a köztársasági parlament ülése

2017-12-07
07:20
2017-12-07
17:43
Forrás
Pannon RTV
A nap folyamán a szerb kormány képviselőinek és az állami intézmények tagjainak kérdését vitatják meg, azt követően pedig a 2018-as köztársasági költségvetés tervezete szerepel napirenden.

Dušan Vujović pénzügyminiszter az ülésen azt mondta, az infrastrukturális projektek kerülnek a középpontba, mint a 10- és 11-es közlekedési folyosó, amely fontos lépés ahhoz, hogy Szerbiát összekössék a régió országaival és a világgal. A nagyberuházások, illetve a jövő évi büdzsé célja, hogy jobb életminőséget biztosítsanak az ország lakosainak.

Dušan Vujović kiemelte, előreláthatóan a költségvetési bevétel 1178-, a kiadások pedig 1207 milliárd dinárt tesznek majd ki. Jövőre állami szinten 180-, míg köztársasági szinten 128 milliárd dinárt fektetnek be. A legnagyobb fizetés- és nyugdíjemelések is 2018-ra várhatók, erre összesen 60 milliárd dinárt fordítanak az államkasszából.
 

A költségvetési tervezetről vitáznak a parlamentben

2017.12.06.

A parlamenti ülés a napirendi pontok meghatározásával kezdődött. A Pénzügyi Bizottság már kedden elfogadta a jövő évi köztársasági költségvetés tervezetét. Dušan Vujović, pénzügyminiszter, Szerbia: „Arra számítunk, hogy a költségvetési bevétel 1178 milliárd dinár lesz, a költségvetési kiadások pedig 1207 milliárdot tesznek majd ki, ami a köztársasági költségvetés szintjén 28,4 milliárd hiányt jelent, ami a bruttó hazai termék 0,6 százalékát jelenti. Ez rekord alacsony összeg.”

A 2018-as évben csaknem 130 milliárd dinárt irányoztak elő befektetésekre, ami a GDP 2,7 százaléka. Nagyberuházásokra is mintegy 130 milliárd dinár jut, ebből legalább 54 milliárdot infrastruktúrafejlesztésre költenének. A tervezet szerint 2018-ban a közszférában tíz százalékkal, a közigazgatásban öt százalékkal emelkedhetnek a bérek, továbbá öt százalékkal növekedhetnek a nyugdíjak is.

A jövő évi támogatások fejlesztési jellegűek lesznek, így a minisztériumok infrastrukturális fejlesztésre, egyebek mellett utak és vasutak építésére nyújtanak majd támogatást, de a tőkebefektetésekből is kiveszi a részét az állam - nyilatkozta Dušan Vujović pénzügyminiszter korábban.

A képviselők továbbá megvitatják az adózásról szóló törvény módosításait, a jogi személyek nyereségadóját, az állampolgárok jövedelemadóját és a kötelező társadalombiztosítási járulékokat.

A szerb kormány 2018-as költségvetési javaslata több mint egymilliárd dinárt irányoz elő a szabadkai beruházásokra. A tervezett költségvetés szerint Szabadkán folytatódik a kerülő út, vagyis az Y-elágazás megépítése, a Népszínház felújítása, valamint elkezdődhet a városi stadion rekonstrukciója is. A Szabadka melletti kerülőút megépítése folytatásához 800 millió dinárt javasoltak. A Népszínház építésére 160 millió dinárt szánnak. A városi stadion rekonstrukciójára több mint 67 millió dinárt terveznek fordítani a jövő évi költségvetésből.

költségvetés
szerbia

Most

13:35, Frissítve: 13:56

Mátyás király emlékév 2018-ban

Potápi Árpád János közölte: a Kárpát-medence magyarsága az emlékévhez kapcsolódva számos közös rendezvényt, konferenciát tart majd, kiállítást, illetve a fiataloknak történelmi versenyeket szerveznek.
13:09, Frissítve: 13:28

Lakásépítési projektbe kezd Szerbia

Tavaszra kezdik építeni hat városban a rendőröknek, a katonáknak és a biztonsági szolgálat alkalmazottainak szánt lakásokat – erősítette meg Aleksandar Vučić államfő.
12:58, Frissítve: 13:09

Putyin elrendelte az orosz csapatok visszavonását

Elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki villámlátogatásra érkezett Szíriába, a hmejmími orosz légi támaszpontra.
11:53, Frissítve: 11:59

Vučić a francia elnökhöz utazik

Franciaországba utazik Aleksandar Vučić szerb államfő, este pedig kétoldalú tárgyalásokat folytat majd Emmanuel Macron francia elnökkel - írja a Tanjug.
11:07, Frissítve: 11:17

„Az emberekben ott van az önzetlen szeretet”

Őrizd a lángot! címmel tartott jótékonysági adventi koncertet az adai színházteremben Fehér Nóra énekesnő. Az est bevételét a súlyos betegségben szenvedő Orcsik Dorkának és családjának ajánlotta fel.

Népszerű

rendőr

Enyhébb büntetés a városi gyorshajtóknak

A szerbiai közlekedésbiztonsági törvénytervezet egyik váratlan újdonsága, hogy enyhébb büntetésekkel számolhatnak azok, akik lakott településen lépik át a megengedett sebességet.
Fremond Árpád

Fontos személycserék a topolyai tisztségeken

Képviselő-testületi ülést tartanak Topolyán csütörtökön, melyen fontos személycserékről is döntenek - nyilatkozta Fremond Árpád, a VMSZ topolyai szervezetének elnöke, köztársasági parlamenti képviselő